Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini luonnehtii Microsoftin tekemää nokian älypuhelintoimintojen ostoa kaappaukseksi.

– Ryöstö on ehkä liian vahva ilmaus, mutta kaappaus – sillä nimellä minä sitä kutsuisin. Ensimmäinen ajatukseni oli, että jos palkataan Microsoftin mies, niin silloin saadaan Microsoftin mies. Toimitusjohtaja Stephen Elop on vienyt tehtäväänsä tiettyyn suuntaan johdonmukaisesti. Mutta jos ajatellaan, että 260 miljardin euron yritys myydäänkin 5,44 miljardilla, niin on silloin tehty myös strategisia virheitä. Kuten Anssi Vanjoki totesi, tämä on häpeällistä, mutta välttämätöntä, Soini muistuttaa.

Elopin esiintyminen hämmästyttävä ja mauton

Suuria tyylipisteitä ei Soini kaupasta jaa. Hän ihmettelee, kuinka Elop, joka palaa nyt isiensä maalle ja isäntiensä pariin, kehtasi tulla tiedotustilaisuuteen esiintymään ja kehumaan, kuinka suomalaisten kuuluisi olla ylpeitä.

– Se oli vähintään mautonta! Tämä muistuttaa siitä, että vaikka olisit missä tahansa asiassa suurin ja paras, se ei takaa, että pysyt sellaisena aina. Jos et pysy ajan tasalla, loppu voi tulla nopeasti.

Miten rahat käytetään?

Soinin mielestä nyt täytyy vain toivoa, että Nokia käyttäisi saamansa rahat uusiin investointeihin ja tutkimukseen Suomessa. Kyse onkin siitä, menevätkö rahat suoraan osakkeenomistajille vai yrityksen tuotekehitykseen. Viimeksi mainittu olisi parempi, että löydettäisiin uusia tuotteita ja menestystä.

– Nyt ei voi sanoa, etteikö Nokialla olisi rahaa. Valtiolta sitä ei tarvitse anoa, Soini toteaa.

Soini toteaa, että napanuora Nokian puhelimiin, mikä hänelläkin on ollut vahva, on nyt katkennut. Soinilla oli suomalainen Benefon ennen pitkää nokialaisten sarjaa. Nyt voi taas vilkuilla muitakin merkkejä.

– Työpaikkojen suhteen ei näytä hyvältä, kun katsoo Nokian historiaa. Johtajat saavat kultaisen laskuvarjon, kun työläiset maksavat laskut. Huolissani katson tilannetta myös Espoon kunnallispoliitikkona; Nokia on maksanut meille hyvin veroa, ja me taas olemme osanneet ne hyvin käyttää, Soini tuumailee.

VELI-PEKKA LESKELÄ