Perussuomalainen kansanedustaja, sote-asioihin perehtynyt Reijo Tossavainen kommentoi karikolle ajanutta kuntauudistusta.

Hallituksen vaalikauden suurin hanke, kunta- ja soteuudistus on kokenut lähes täydellisen tyrmäyksen.

Ensin hallitus yritti runnata soteuudistusta kolmen vuoden ajan pääsemättä juuri alkua pidemmälle. Sen jälkeen hallitus nöyrtyi, ja opposition tuella päästiin sopimukseen soteuudistuksen raameista. Ja on huomattava, että lopputulos on täysin päinvastainen kuin mitä hallitus omissa piireissään yritti.

Toki pitää muistaa, että nyt on vasta sovittu raameista. 90 % työstä, eli periaateratkaisun soveltaminen käytäntöön on vielä täysin auki. Hallitus aikoi soteuudistukseen kytkettynä lakkauttaa suurimman osan kunnista. Toteutuessaan hanke olisi tietänyt palvelujen ja lähidemokratian alasajoa.

Siltäkin osin on tultu tien päähän, sillä nyt hallituspuolueet sopivat, että kuntien pakkoliitokset mahdollistavaa lakiesitystä ei tuoda eduskunnan käsittelyyn.

Kunnissa tehdään vielä pakollisia selvittelyjä kuntaliitoksista. Ne ovat vain turhaa ajanhukkaa, sillä lähes kaikki kunnat ovat siinä mukana muodollisesti, koska on pakko niin tehdä.

Hallituksen aikaansaannokset ovat jääneet kaiken kaikkiaan lähes olemattomiksi. Ja taival tästä eteenpäin näyttää vähintään yhtä vaikealta. Ei siis ihme, että ministeri toisensa perään katselee vihreämpää oksaa.

Kataisen-Urpilainen hallitus jää historiaan yhtenä epäonnistuneimmista.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)