

LEHTIKUVA
Turkin levottomuudet huolestuttavat jo amerikkalaisiakin – Erdoǧanin yksinvaltaa vastusti viikonloppuna yli 2 miljoonaa mielenosoittajaa
Protestit presidentti Recep Tayyip Erdoǧanin hallintoa vastaan jatkuivat Turkissa taas viikonloppuna. Istanbullin erotettua pormestaria ja Erdoganin keskeisintä poliittista haastajaa kannattavia mielenosoittajia oli liikkeellä jopa miljoonamäärin. Nato-kumppanin sisäinen tilanne ja alueen vakaus huolettavat nyt jo Yhdysvaltojakin.
Sadattuhannet ihmiset osallistuivat lauantaina mielenosoitukseen presidentti Receep Tayip Erdoǧanin itsevaltaista hallintoa vastaan pelkästään Istanbulin Maltepen rantapuistossa. Protestit alkoivat Turkissa 19. maaliskuuta vastalauseena Istanbulin pormestari Ekrem İmamoğlun poliittisesti motivoidulle pidätykselle.
Oppositiossa olevaa CHP-puoluetta edustava İmamoğlu on Turkissa erittäin suosittu ja häntä pidetään yli 20 vuotta vallassa olleen Erdoǧanin päävastustajana seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka pidetään näillä näkymin vuonna 2028.
”Kansa seisoo yhtenäisenä sortajaa vastaan”
CHP:n johtaja Özgur Özel ilmoitti, että İmamoğlua kannattaviin mielenilmaisuihin osallistui jopa 2,2 miljoonaa ihmistä. Hän vaati myös muiden poliittisten vankien, kuten kurdipoliitikko Selahattin Demirtaşin, vapauttamista.
Özel luki mielenosoittajille İmamoğlun kirjoittaman viestin, jossa tämä ilmoitti, ”ettei ole peloissaan, sillä seisotte rinnallani ja takanani”. Vangitun pormestarin mukaan ”kansa seisoo yhtenäisenä sortajaa vastaan”.
”Olemme täällä isänmaan asialla”
Istanbulin kaupungintalolla mielenosoitukset yltyivät aiemmin yhteenotoiksi poliisin ja İmamoğlun kannattajien välillä. Mellakkapoliisi käytti mielenosoittajia vastaan pippurisumutteita sekä kyynelkaasua ja ampui väkijoukkoon kumiluodeilla.
– Olemme täällä isänmaan asialla ja me eli kansa valitsemme hallitsijamme, painotti 17-vuotias demokratian puolustaja Mellis Basak Ergun Times of Israelin mukaan ja vakuutti samalla, etteivät protestoijat koskaan ”alistuisi väkivallan tai kyynelkaasun edessä”.
Protestien yhteydessä on pidätetty 2 000 mielenosoittajaa sekä joukko tapahtumia seuraamassa olleita toimittajia. Osa heistä on jo päästetty vapaiksi.
USA huolestui alueellisesta vakaudesta
Turkki on geopoliittiselta merkitykseltään jopa kokoaan suurempi valtio jo pelkästään välittävässä roolissaan Ukrainan sodassa, vastapainona Venäjälle Etelä-Kaukasuksen levottomuuksissa ja Iranille kuohuvassa Lähi-idässä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio on ilmaissut huolensa Turkin levottomuuksista ja niiden vaikutuksista alueelliseen vakauteen sekä Yhdysvaltain etuihin kyseisellä alueella.
– Emme pidä suunnasta, johon asiat ovat menossa. Kyseessä on liittolaisemme, Naton kumppani, Rubio sanoi.

LEHTIKUVA
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alueellinen vakaus Ekrem İmamoğlu Selahattin Demirtaş Mellis Basak Ergun Özgur Özel Protestit Turkin presidentinvaalit CHP yksinvaltainen hallinto Geopolitiikka mielenosoitukset Recep Tayyip Erdoğan Marco Rubio Turkki nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Euroopan palattava juurilleen puolustuspolitiikassa – EU-maiden on rakennettava ensin omaa puolustustaan, yhteinen turvallisuus tulee jo Natosta
Euroopassa keskustellaan nyt maanosan puolustuksen integroimisesta, ja siihen liittyen on spekuloitu yhteisestä puolustusrahastosta. Ylen aamussa tänään vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää spekulointia ennenaikaisena ja muistuttaa, että ensisijaisesti kunkin EU-maan tulee huolehtia omasta puolustuskyvystään, koska useimmat maat ovat jo Natossa.

Nato-maiden puolustuksen valtavat tarpeet – Purra: Kaikissa puolustuksen EU-ratkaisuissa Suomen oltava etulinjan maana selvästi saamapuolella
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan puheet EU-tason yhteisvelasta puolustuksen vahvistamiseksi ovat ennenaikaisia.

Antikainen: Venäjän vaikuttaminen Suomeen tutkittava perinpohjaisesti

Megamoskeijan rakentaminen puhuttaa Ruotsissa – “Tukholmaan ei tarvita terroristien lastentarhaa”

Erdoğan jyrää kohti voittoa Turkin presidentinvaaleissa – Putinin suosiollisella avustuksella

Jimmie Åkesson: Ruotsi ei saa mennä liian pitkälle Turkin myötäilyssä

Turkin Nato-uhman kohteena on Yhdysvallat – Erdoğan havittelee maiden välistä suurta diiliä
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Purra: Ruma totuus EU:n elpymispaketista – ”Espanja kylpee rahassa, Suomelle surkea diili”
Suomi laittoi Sanna Marinin hallituksen aikana nimensä EU:n yli 700 miljardin euron elpymisvälineeseen, jonka Suomi ja muut ”vauraat maat” maksavat. Samalla avattiin portti uusille velkaveivauksille.