

LEHTIKUVA
Turkin levottomuudet huolestuttavat jo amerikkalaisiakin – Erdoǧanin yksinvaltaa vastusti viikonloppuna yli 2 miljoonaa mielenosoittajaa
Protestit presidentti Recep Tayyip Erdoǧanin hallintoa vastaan jatkuivat Turkissa taas viikonloppuna. Istanbullin erotettua pormestaria ja Erdoganin keskeisintä poliittista haastajaa kannattavia mielenosoittajia oli liikkeellä jopa miljoonamäärin. Nato-kumppanin sisäinen tilanne ja alueen vakaus huolettavat nyt jo Yhdysvaltojakin.
Sadattuhannet ihmiset osallistuivat lauantaina mielenosoitukseen presidentti Receep Tayip Erdoǧanin itsevaltaista hallintoa vastaan pelkästään Istanbulin Maltepen rantapuistossa. Protestit alkoivat Turkissa 19. maaliskuuta vastalauseena Istanbulin pormestari Ekrem İmamoğlun poliittisesti motivoidulle pidätykselle.
Oppositiossa olevaa CHP-puoluetta edustava İmamoğlu on Turkissa erittäin suosittu ja häntä pidetään yli 20 vuotta vallassa olleen Erdoǧanin päävastustajana seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka pidetään näillä näkymin vuonna 2028.
”Kansa seisoo yhtenäisenä sortajaa vastaan”
CHP:n johtaja Özgur Özel ilmoitti, että İmamoğlua kannattaviin mielenilmaisuihin osallistui jopa 2,2 miljoonaa ihmistä. Hän vaati myös muiden poliittisten vankien, kuten kurdipoliitikko Selahattin Demirtaşin, vapauttamista.
Özel luki mielenosoittajille İmamoğlun kirjoittaman viestin, jossa tämä ilmoitti, ”ettei ole peloissaan, sillä seisotte rinnallani ja takanani”. Vangitun pormestarin mukaan ”kansa seisoo yhtenäisenä sortajaa vastaan”.
”Olemme täällä isänmaan asialla”
Istanbulin kaupungintalolla mielenosoitukset yltyivät aiemmin yhteenotoiksi poliisin ja İmamoğlun kannattajien välillä. Mellakkapoliisi käytti mielenosoittajia vastaan pippurisumutteita sekä kyynelkaasua ja ampui väkijoukkoon kumiluodeilla.
– Olemme täällä isänmaan asialla ja me eli kansa valitsemme hallitsijamme, painotti 17-vuotias demokratian puolustaja Mellis Basak Ergun Times of Israelin mukaan ja vakuutti samalla, etteivät protestoijat koskaan ”alistuisi väkivallan tai kyynelkaasun edessä”.
Protestien yhteydessä on pidätetty 2 000 mielenosoittajaa sekä joukko tapahtumia seuraamassa olleita toimittajia. Osa heistä on jo päästetty vapaiksi.
USA huolestui alueellisesta vakaudesta
Turkki on geopoliittiselta merkitykseltään jopa kokoaan suurempi valtio jo pelkästään välittävässä roolissaan Ukrainan sodassa, vastapainona Venäjälle Etelä-Kaukasuksen levottomuuksissa ja Iranille kuohuvassa Lähi-idässä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio on ilmaissut huolensa Turkin levottomuuksista ja niiden vaikutuksista alueelliseen vakauteen sekä Yhdysvaltain etuihin kyseisellä alueella.
– Emme pidä suunnasta, johon asiat ovat menossa. Kyseessä on liittolaisemme, Naton kumppani, Rubio sanoi.

LEHTIKUVA
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alueellinen vakaus Ekrem İmamoğlu Selahattin Demirtaş Mellis Basak Ergun Özgur Özel Protestit Turkin presidentinvaalit CHP yksinvaltainen hallinto Geopolitiikka mielenosoitukset Recep Tayyip Erdoğan Marco Rubio Turkki nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Euroopan palattava juurilleen puolustuspolitiikassa – EU-maiden on rakennettava ensin omaa puolustustaan, yhteinen turvallisuus tulee jo Natosta
Euroopassa keskustellaan nyt maanosan puolustuksen integroimisesta, ja siihen liittyen on spekuloitu yhteisestä puolustusrahastosta. Ylen aamussa tänään vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää spekulointia ennenaikaisena ja muistuttaa, että ensisijaisesti kunkin EU-maan tulee huolehtia omasta puolustuskyvystään, koska useimmat maat ovat jo Natossa.

Nato-maiden puolustuksen valtavat tarpeet – Purra: Kaikissa puolustuksen EU-ratkaisuissa Suomen oltava etulinjan maana selvästi saamapuolella
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan puheet EU-tason yhteisvelasta puolustuksen vahvistamiseksi ovat ennenaikaisia.

Antikainen: Venäjän vaikuttaminen Suomeen tutkittava perinpohjaisesti

Megamoskeijan rakentaminen puhuttaa Ruotsissa – “Tukholmaan ei tarvita terroristien lastentarhaa”

Erdoğan jyrää kohti voittoa Turkin presidentinvaaleissa – Putinin suosiollisella avustuksella

Jimmie Åkesson: Ruotsi ei saa mennä liian pitkälle Turkin myötäilyssä

Turkin Nato-uhman kohteena on Yhdysvallat – Erdoğan havittelee maiden välistä suurta diiliä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää