Elvytysvälikysymyksen keskusteluosuudessa väiteltiin, kuinka vahvasti valtion kannattaa elvyttää taloutta työllisyyden parantamiseksi. Perussuomalaiset elvyttäisivät mieluummin koko 1,9 miljardilla, minkä edestä valtio on myynyt omaisuutta.

Ryhmäjohtaja Jari Lindström ihmetteli, miksi hallitus elvyttää vain 600 miljoonalla ja maksaa lopuilla velkoja. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vastasi tähän, että jos perussuomalaiset ovat valmiit tähän ja vetoavat koron pienuuteen – että se on pienempi kuin omaisuuden tuotto – niin silloin perussuomalaisten pitäisi tunnustaa kannattavansa elvyttämistä velkarahalla.

– Jos aikuisten oikeasti olette sitä mieltä, olettehan esittänyt kela-maksun palauttamista ja yhteisöveron laskun peruuttamista. Näillä keinoilla estäisitte teollisuuden uudistumisen, Katainen syytti.

”Me ollaan hävitty tää peli”

SDP:n Johannes Koskinen huomautti opposition tyylilajin muistuttavan – ja mainitsi tyylilajin levinneen vihreisiinkin – Kummelin kiekkovalmentajan oppia: ”Me ollaan hävitty tää peli”.

Lindström totesi maamme tarvitsevan rakenteellisia uudistuksia, mutta ne tarvitsevat tuekseen talouskasvua – ja sen puutteessa, jota perussuomalaiset moittivat, on ristiriita.

– Miten aiotte vaikuttaa EU:ssa pienentääksenne järjetöntä sääntelyä, joka estää työllisyyttä Suomessa? Lindström kysyi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Kaj Turunen vastasi Kataiselle kiistassa elvytyksen mielekkyydestä. Hän sanoi Suomen kyllä elvyttävän, mutta ihmetteli minne.

– Suomi lahjoitti 1,4 miljardia euroa EVM-rahaston siemenrahaksi. Hallitus kyllä elvyttää, mutta sen vaikutukset eivät kohdistu kotimaahan. Nyt myimme omaisuutta 1,9 miljardilla, mistä vain 600 miljoonaa, mikä on riittämätön määrä, käytetään kasvupakettiin. Velkoja maksetaan 1,3 miljardilla eurolla, mikä on noin sama määrä, millä elvytetään ulkomaille, Turunen sivalsi.

”Olette vaarallista seuraa”

Puheenjohtaja Timo Soini puuttui myös keskusteluun. Hän muisteli Jyrki Kataisen huikeita vaiheita.

– Kun olitte valtiovarainministeri, pääministerille kävi köpelösti. Kun olette pääministeri, valtiovarainministerille kävi köpelösti. Kyllä täytyy sanoa, että jäljet pelottavat, Soini huomautti.

– Energiapolitiikassa hallitus ostaa halpaa kivihiiltä, jotta voi antaa kallista syöttötariffia tuulivoimalle. Siinä ei ole mitään järkeä. Se pitää tehdä niin, että puun, turpeen ja biotalouden kautta lähdetään eteenpäin. Pitää toimia niin päin, että veronmaksukyky luo työllisyyttä. Kannustamme yrittäjyyttä, varsinkin pienyrittäjiä, Soini vetosi.

Sinnemäki kiitti Lindströmiä ja Soinia

Vihreiden Anni Sinnemäki kiitti perussuomalaisten Lindströmiä ja Soinia siitä, että he tuovat hiilen esille. Hän sanoi vihreiden tunteneen asiasta huolta ja hiilen veroa sittemmin korotetun.

– Piikki kiinni on hyvä keino, on kyseessä pankkituki tai kivihiili, Soini vastasi ja pahoitteli samalla, kuinka kokoomuksen ja SDP:n rakkaustarina päättyi.

– Se kesti tuhat päivää – otan osaa, Soini romantisoi.

Keskustan Jari Leppä vastasi Sinnemäen puheisiin sanoen vihreiden toimineen päinvastoin: hiiltä on vain ostettu lisää.

– Kun Suomella on ilmaista energiaa, turvetta, enemmän kuin Norjalla on öljyä, on ihme, jos emme sitä käytä. Emme elä kuitenkaan toiveunilla. Kun täytämme omat tarpeemme, voimme sitten parantaa maailmaa, perussuomalaisten Pentti Oinonen painotti.

Sipilä esitti eropakettia
yrityksen pääomaksi

Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti keinojaan, mm. irtisanomispaketin muuttamisen yrityksen alkupääomaksi. Hän sanoi tätä selvitetyn Oulussa, mutta silloin verottaja sanoi, ettei tämä nykysäännöillä käy päinsä.

– Tämä keino voisi tuoda pääomaa yrityksen alkuvaiheeseen, jossa sitä tarvitaan, Sipilä painotti ja esitti samalla taas Infra-Oy:n perustamista suuria investointeja tukemaan.

Kataisen mukaan oppositio on esittänyt hyviäkin keinoja, mutta keskustan 24 keinoa maksaisivat kaksi miljardia. Hän jäi odottamaan, mistä oppositio säästäisi menojen vastapainoksi. Hän hermostui ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikaisen ärhentelyyn ja epäili, ”ettei kansa tue vaaleissa räksytyslinjaa”.

Työttömyys kasvussa myös hoiva-alalla

Sipilä muistutti, etteivät useat keinot aiheuta lisäkuluja. Tiilikainen sanoi, että jos puhuminen yli 400 000 hengen työttömyydestä on räksytystä, hän ottaa kunnian mielellään vastaan.

Outi Mäkelä (kok.) laski kuluiksi miljardin, Katainen jo kaksi miljardia. Nopeita olette laskemaan, mutta osuuko kohdalleen, Tiilikainen ihmetteli.

Perussuomalaisten Arja Juvonen peräänkuulutti myös hoiva-alan työttömyyden nousua. Hoitajamitoitus ei ole toteutunut lain mukaan, vaan jää alle 0,5 hoitajan potilasta kohti.

– Tämä olisi helppo korjata lisäämällä rahoitusta. Tässä ei ole noudatettu lakia, Juvonen totesi.

Veli-Pekka Leskelä