

PS ARKISTO
Työmarkkinoiden ongelmia ei voi korjata tuomalla Suomeen ihmisiä Euroopan ulkopuolelta – Purra: ”Se ajatus ei valitettavasti toimi”
Eduskuntavaalien alla vanhat puolueet hokevat päivästä toiseen, miten Suomessa muka on valtava työvoimapula, joka ratkeaa vain tuomalla Suomeen satoja tuhansia maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta. Perussuomalaisten Riikka Purra muistutti aamulla Radio Rockin haastattelussa, että työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat johtuvat usein muista syistä kuin siitä, että työvoimaa ei olisi saatavilla.
Työvoimapulaa väitetään olevan esimerkiksi sotelalalla, jonne kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaisi tuoda jopa 200 000 maahanmuuttajaa.
Radio Rockin haastattelussa aamulla ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin muistutti jälleen kerran, että maahanmuutto ei ratkaise työvoiman saatavuuden ongelmia nyt eikä jatkossakaan.
Esimerkiksi sotealalla hoitajan puutteellinen kielitaito saattaa olla jopa riski potilasturvallisuudelle. Kielitaidottomat hoitajat ovat lisäkuorma, ja he jopa ajavat koulutettuja hoitajia pois alalta, kuten esimerkiksi hoitajaliitto SuPer on lausunnossaan todennut.
– Maahanmuutto työvoimapulan ratkaisijana voi toimia ainoastaan silloin, kun se on suunniteltu ja toteutettu järkevästi, esimerkiksi niin, että tulijoilla on riittävä kielitaito ja että he pärjäävät. Ajatus siitä, että maahan tuotaisiin kymmeniä, satoja tuhansia ihmisiä täsmentämättä, mille alalle tai mitä työtä tekemään, niin se on pelkkää populistista hokemaa, Purra sanoo.
Työn heikot kannustimet usein estävät työllistymisen
Suomessa on eri aloilla pulaa työvoimasta. Purra kuitenkin huomauttaa, että työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat johtuvat vaihtelevista syistä, usein jopa jostain muusta syystä kuin siitä, että työvoimaa ei olisi saatavilla.
– Joskus kyseessä voi olla aidosti koulutuspoliittinen ongelma eli se, että ammatillisista oppilaitoksista ei valmistu tarpeeksi osaavia nuoria yritysten käyttöön. Sotealan työvoimapula sen sijaan on globaali ongelma. Esimerkiksi Ruotsissa, jonne on jo tullut paljon työperäistä maahanmuuttoa, on edelleen pulaa hoitajista. Syynä ovat työn rasittavuus, hoitojonot, palkan epäsuhta ja muut työn veto- ja pitovoiman ongelmat.
Työvoimapulan taustalla ovat usein myös työn heikot kannustimet.
– Kalliin asumisen alueilla, esimerkiksi ravintola-alalla, kotimaisen työvoiman saatavuuden vaikeudet voivat hyvin liittyä siihen, että palkalla ei tahdo tulla toimeen tai toisaalta työstä saatava vastike ei juuri ole korkeampi kuin sosiaaliturva.
Suomessa jo nyt yli 250 000 työtöntä työnhakijaa
Suomessa on valtava työnhakijoiden joukko ja myös kohtaanto-ongelma eli tilanne, jossa avoimet työpaikat ja työvoima eivät eri syistä kohtaa.
Purra muistuttaa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) uusimmasta työllisyyskatsauksesta, jonka mukaan Suomessa on 479 600 työnhakijaa, joista 258 100 on työttömiä.
Ulkomaalaisia työnhakijoita on 84 119, joista työttömiä 35 548. Työllisyyskatsaus myös osoittaa, että avoimien työpaikkojen määrä on laskenut edellisvuodesta 44 000.
Purra huomauttaa, että Suomessa on myös noin 200 000 ihmistä, jotka tekevät vastoin tahtoaan osa-aikatyötä, eli he haluaisivat tehdä enemmän tunteja, mutta niitä ei ole tarjolla.
– Ajatus siitä, että voisimme Euroopan ulkopuolelta tuoda maahan ihmisiä korjaamaan oman järjestelmämme ongelmia, ei valitettavasti vain toimi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työvoiman saatavuus työn kannustimet sote-ala työ- ja elinkeinoministeriö Osa-aikatyö kielitaito Koulutuspolitiikka kohtaanto-ongelma työvoima Työmarkkinat työttömät Työperäinen maahanmuutto maahanmuuttajat Asumisen hinta Riikka Purra Petteri Orpo Työvoimapula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


SDP:n mukaan Suomessa on valtava pula kaupan kassoista, kokoomus toisi hoiva-alalle 200 000 maahanmuuttajaa – Purra: Hoitoalan ongelmia ei voi korjata ennen kuin palkka vastaa työn kuormittavuutta

Purra: Hoitoalan työ ei ole bulkkia, jota voi tehdä käytännössä kuka tahansa

Riikka Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Työperäinen maahanmuutto itse asiassa heikentää hoitoalaa – pääministeri Marin alkoi huutaa

Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Maahanmuutto heikentää alaa ja kielitaidottomat hoitajat ajavat muita hoitajia pois alalta – Helsingin Sanomat aloitti vääristelyn heti

Ratkaiseeko raha korkeakoulujen ongelmat?

Nyt puhuvat hoitajat: Halutaanko sotealalle todella rakentaa ohituskaista kielitaidottomille maahanmuuttajille?

Perussuomalaiset vaatii seuraavalta hallitukselta vahvaa työllisyyspolitiikkaa: Suomessa jo olevaa työvoimareserviä on hyödynnettävä

Pitäkää tunkkinne – yli puolet vanhuspalveluiden työntekijöistä aikoo pistää pillit pussiin Ruotsissa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.