Vuosia kestänyt ulkoministeriön vakoilu horjuttaa jo hallituksen sopua. Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi moitti ulkoministeriötä ankarasti Ylen Ykkösaamussa tiistaiaamuna.

– Nyt meidän pitäisi mennä peilin eteen. Meidän pitäisi olla parin vuoden päästä johtava kyberturvallisuuden mallimaa maailmassa. Mutta neljä vuotta on ulkoministeriön tietoverkkoa voitu vakoilla, eikä ulkoministeriö ole saanut sitä selville – niin se ei anna kovin hyvää kuvaa siitä, miten hyvin tämä tietoturvallisuus kyetään Suomessa järjestämään. Kyllä vakavasti täytyy miettiä, kuinka tällainen pystytään jatkossa estämään.

– On selvää, että joku voi tehdä murron, mutta se pitää nopeasti saada selville. Eli meillä ei systeemi toimi. Tässä on vaikeaa panna ketään vastuuseen, mutta ei tämä kovin hyvää johtamista ulkoministeriössä osoita, Sasi päättää.

Saarakkala: urkinta ei
ole herättänyt Suomessa

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) yhtyi Sasin näkemyksiin.

– Meidän johtamamme valiokunta on jätetty ilman tietoa. Se on vakava asia. Toivottavasti kansanedustajat saisivat laajemminkin tietoa, eivätkä vain ulkoasiainvaliokunnan jäsenet, mutta he nyt ensisijaisesti, Saarakkala toivoi.

– Minua on hämmästyttänyt, että kun muut maat ovat moittineet NSA:n harjoittamaa muiden maiden laajamittaista tiedustelua ja urkkimista, niin se ei ole kauheasti herättänyt Suomessa reaktioita johtavien päättäjien keskuudessa. Itselläni on kirjallinen kysymys odottamassa vastausta. On kiintoisaa, mitä siihen vastataan, Saarakkala totesi.

Veli-Pekka Leskelä