

LEHTIKUVA
Venäjä horjuttaa, EU hidastelee – maahanmuuton välineellistämistä koskeva asetus jumissa
Euroopan komissio on antanut joulukuussa 2021 asetusehdotuksen koskien välineellistämistilanteita siirtolaisuus- ja turvapaikka-asioissa. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ihmettelee esityksen hitaanlaista etenemistä ja kysyy, hidastellaanko sitä tahallaan, jotta siitä saataisiin tehtyä pakettidiili EU:n turvapaikkasäädösten kanssa.
Euroopan komission mukaan välineellistäminen tarkoittaa sitä, että kolmas maa käynnistää laittomia muuttovirtoja EU:hun kannustamalla tai helpottamalla aktiivisesti ihmisten liikkumista EU:n ulkopuolelta ulkorajoilla. Tällaisten toimien tarkoitus on horjuttaa unionia tai sen jäsenvaltiota, jos ne ovat omiaan vaarantamaan valtion keskeiset toiminnot, alueellisen koskemattomuuden, lain ja järjestyksen ylläpitämisen tai kansalaisten turvallisuuden.
Valkovenäjän Puolaan, Latviaan ja Liettuaan kohdistamista horjuttamistoimista innoituksensa saanut esitys on edennyt hitaanlaisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston rattaissa, sillä siitä ei ole muodostettu neuvottelukantaa trilogien pohjaksi vielä kummassakaan lainsäädäntöelimessä.
– Viivyttääkö LIBE-valiokunta tahallaan tätä esitystä, jotta siitä saataisiin tehtyä pakettidiili EU:n turvapaikkasäädösten kanssa? europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps./ECR) kummastelee.
”EU uhkaa jäsenmaiden turvallisuutta”
Euroopan parlamentissa ei ole myöskään tavatonta, että muut poliittiset ryhmät liittoutuvat yhteen jarruttamaan esityksiä, joissa parlamentin neuvottelija tulee jostakin oikeistoryhmästä.
– EU on nyt yhtä kuin uhka jäsenmaiden turvallisuudelle, koska meitä sitova EU:n turvapaikkapolitiikka on vanhentunut ja uutta ei saada aikaan maailman muuttuessa! Nytkin Suomen täytyi tehdä kansallisesti omat ratkaisunsa, koska EU vatuloi. Onneksi meillä on nyt pystyvä hallitus perussuomalaisten ansioista, mutta annas olla kun sosialistit taas pääsevät vallan kahvaan, Hakkarainen maalailee.
EU:n uusi yhteinen turvapaikkapolitiikka on ollut työn alla kohta vuosikymmenen. Ongelmana ovat liian kaukana toisistaan olevat näkemykset lainsäätäjien välillä. Kuitenkaan parlamentin enemmistö ei enää liputa yhtä avokätistä ja ”humaania” turvapaikkapolitiikkaa kuin aiemmin muuttoliikkeen lieveilmiöiden lisääntyessä ja oikeistopuolueiden kannatuksen noustessa ympäri Eurooppaa.
Liberaalit haaveilijat asialla
Venäjän viimeaikaiset toimet Suomen itärajalla voitaisiin katsoa perusteeksi käynnistää poikkeusmenettely, jossa turvapaikkamenettelyasetuksen ja palautusdirektiivin säännöksistä voitaisiin poiketa, kunhan maahanmuuton välineellistämistä koskeva asetus saataisiin voimaan.
Esityksessä lisättäisiin jäsenmaille useita joustoja, kuten pidennettäisiin tiettyjä määräaikoja, rajoitettaisiin sallittuja rajanylityspaikkoja, helpotettaisiin rajamenettelyn käyttöä ja mukautettaisiin vastaanotto-oloja.
– Kuulemani mukaan parlamentissa on yritetty vesittää ja porata porsaanreikää tähänkin esitykseen liberaalien haaveilijoiden toimesta. Toivoisin, ettei moista epäisänmaallisuutta näkyisi ainakaan Suomen meppien toimissa, Hakkarainen sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- välineellistämistilanteet ulkorajamenettely poikkeustoimet yhteinen turvapaikkapolitiikka maahanmuuttovirrat rajanylityspaikat turvapaikkamenettely Euroopan parlamentti Turvapaikkapolitiikka Euroopan komissio Siirtolaisuus Turvallisuus Venäjä Teuvo Hakkarainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Lehtinen haluaa lisää kiristyksiä turvapaikkaprosessiin: “Tilanne Venäjän hybridivaikuttamisen osalta ei tule muuttumaan parissa viikossa mihinkään”

Keskisarja: Vaalitaistellaan Jussi Halla-aho itsenäisen Suomen viimeiseksi presidentiksi

Brexit ei auttanut, kovempia keinoja kaivataan: Britanniaan muuttaa enemmän väkeä kuin koskaan aikaisemmin

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”

Koko Suomen itäraja suljetaan uudelleen – uhka kansalliselle turvallisuudelle

Itäraja menee kiinni – sisäministeri Rantanen: Valitettavasti Venäjän viranomaisten toiminta jatkui

USA:n rajan yli ennätysmäärä laittomasti tulevia – jopa Bidenia alkaa huolestuttaa

Riikka Purra: Maahanmuutto on perustavanlaatuisin Suomea ja Eurooppaa koskeva uhka

Rajamenettelylaki lähti lausuntokierrokselle – laki antaa työkaluja muuttoliikkeen hallintaan, mutta ei ole ratkaisu itärajan tilanteeseen
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.