Perussuomalaiset ei näe ristiriitaa työntekijän ja yrittäjän etujen välillä, eikä perussuomalaisilla ole kytkyjä sen paremmin Hakaniemeen kuin Etelärantaankaan. – Tämä tekee nykyisenlaisessakin painostavassa ilmapiirissä hengittämisen aika helpoksi ja vapautuneeksi. Muilla puolueilla on jalat eri kynnysten takana, meillä on vain nämä yhdet – ja ne ovat Suomen ja suomalaisten etujen puolella, perussuomalaisten puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra sanoo.

Viime viikolla julkaistiin uusi tutkimus perussuomalaisten kannattajista. Sen mukaan puolueen kannattajakunta olisi oikeistolaistunut. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra kuitenkin katsoo, että perinteinen vasemmisto-oikeisto -jako soveltuu sangen huonosti perussuomalaisten poliittisen ytimen ja kannatuspohjan arviointiin.

Työmiehen tuumaustunnilla tänään puhunut Purra avaa tuoreen tutkimuksen taustatekijöitä.

– Perussuomalaisista ei löydy sosialismia, joka on valitettavan yleistä ympäri puoluekenttää – eli siis sitä, että veronmaksajan pitää kustantaa mitä moninaisempia intressejä, iloja, etuja, arvoja ja lypsyjä. Meidän mielestämme Suomen verorahoitteinen hyvinvointijärjestelmä on tärkeä ja vaalittava asia, mutta sitä ei saa avata kaikille. Suomen ja suomalaisten hyvä on arvokasta ja siihen pitää satsata, mutta ei kenelle tahansa.

Työn pitää aina kannattaa enemmän

Perussuomalaiset haluaa terveen julkisen talouden ja maltillistaa verotaakkaa – kansalaisen pitää saada itse päättää.

– Veronmaksajan rahaa ei saa käyttää humpuukiin. Työn pitää kannattaa ja aina enemmän kuin sen tekemättömyyden. Vaalimme vapautta, kavahdamme holhousta ja ulkoapäin sanelua ja moralisointia. Korostamme Suomen etua ja oman maan poikkeuksellisuutta meidän mielessämme. Arvostamme korkealle turvallisuuden ja järjestyksen.

– Kumpaa tämä nyt sitten on, oikeistoa vai vasemmistoa? Aikalaisarviona varmasti enemmän oikeistoa, mutta sitäkin ehkä siksi, että nykyvasemmisto on niin eksynyt polultaan, Purra toteaa.

Perussuomalaiset ei näe ristiriitaa työntekijän ja perusyrittäjän etujen välillä.

– Kytkyjä perussuomalaisilla ei ole sen paremmin Hakaniemeen kuin Etelärantaankaan. Tämä tekee nykyisenlaisessakin painostavassa ilmapiirissä hengittämisen kuitenkin aika helpoksi ja vapautuneeksi. Muilla puolueilla on jalat eri kynnysten takana, meillä on vain nämä yhdet – ja ne ovat Suomen ja suomalaisten etujen puolella. Perussuomalaisten vahva vaalikannatus kertoo, että juuri tällaiselle puolueelle on tilausta. Siksikään ei ole tarvetta muuttaa suuntaa ja tavoitteita.

PS karsisi työmarkkinajärjestöjen verovapauksia

Perussuomalaiset olisi ollut jo keväällä valmis karsimaan työmarkkinajärjestöjen verovapauksia.

– On harmillinen takaisku, että Säätytalolla emme saaneet näiden kytkyorganisaatioiden pääomatuloja verotettavaksi. Siitäkin tulisi vuosittain ihan mukava summa helpottamaan alijäämien pienentämistä. Työmarkkinajärjestöt kun lasketaan yleishyödyllisiksi yhteisöiksi, monien suursäätiöiden ohella, ja niinpä niitä koskee tällainen hillitön verovapaus. Perussuomalaiset on vuosia ajanut sen lopettamista ja pääomatulojen verolle panemista, Purra sanoo.

Hän huomauttaa, että useat samat tahot, jotka kovaäänisesti vastustavat hallituksen toimia, ovat taloudellisestikin kytkettyjä nykytilanteeseen.

– Esimerkiksi se tosiasia, että veronmaksaja maksaa vuosittain valtavat summat asumistukea yhtiölle, jonka ay-liitot omistavat ja jotka puolestaan maksavat rahaa vastaavasti vasemmistopuolueille, unohtuu turhan usein. Lisäksi muutokset asumistukijärjestelmään vaikuttavat tähän kytkyyn, todennäköisesti myös yhtiöiden voittoihin.

– Lueskelin viikonloppuna Kojamon listalleottoesitettä, ja löytyyhän seikan maininta jopa sieltä. Järjestelmää uudistava hallitus, joka leikkaa veronmaksajan rahojen jakamista sinne tänne, on riski tälle bisnekselle. Kojamon neljänneksi suurin osakkeenomistaja näyttää olevan Teollisuusliitto, jonka omistusten markkina-arvo on 140 miljoonaa. Teollisuusliiton perässä ovat kaikki muutkin kovaääniset liitot.

Artikkelia on muokattu 25.9.2023 klo 19.23 Teollisuusliiton omistajaosuuden osalta Kojamossa.

SUOMEN UUTISET