

LEHTIKUVA
Vihervasemmistohallitus heikentää teollisuuden kilpailukykyä – työttömyys kasvaa ja tuotanto siirtyy maihin, joissa on vakaampi toimintaympäristö
Perussuomalaiset kansanedustajat Jouni Kotiaho ja Toimi Kankaanniemi pitävät uutista UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemisesta järkyttävänä ja arvioivat sen koskettavan vähintäänkin koko Jämsän seutua.
Metsäjätti UPM kertoi keskiviikkona, että aikoo lakkauttaa Jämsässä olevan Kaipolan paperitehtaan tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelma koskee kolmea paperikonetta ja noin 450 työpaikkaa.
Ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Jämsän kaupunginvaltuutettu Jouni Kotiaho on suorastaan tyrmistynyt yhtiön suunnitelmista.
– Se oli järkyttävä tieto. Kannan kovasti huolta ihmisistä ja toivon heille jaksamista. Siellä on esimerkiksi nuoria perheitä, jotka ovat asunnon hommanneet ja nyt pudotetaan jalat alta. Täällä Jämsän Jokilaaksossa tai koko Keski-Suomessa ei ole semmoisia työpaikkoja mihin 450 ihmistä pääsisi töihin. Välilliset vaikutukset voidaan kertoa vähintään kolmella. Tämä on todella ikävä asia, Kotiaho harmittelee.
Kaipolan sanomalehtipaperitehdas aloitti toimintansa vuonna 1954. Kyseessä on viimeinen sanomalehtipaperitehdas Suomessa.
– Tämä on järkyttävä asia. Paperitehdas kuuluu Kaipolaan ja se on ollut siellä niin pitkään kuin minä elämää muistan, ja sekin on jo aika pitkä aika. Nyt tehdas loppuu lopullisesti. Se on raju ja ikävä tapahtuma. Kun yksityinen yritys tekee päätöksiään kilpailu- ja kannattavuusperusteilla, niin sille ei sinänsä voi mitään, Toimi Kankaanniemi toteaa.
Kaipolan lisäksi UPM:n vähentää väkeä muun muassa Tervasaaren tehtailta. Yhtiön vähennykset ovat yhteensä noin 840 työpaikkaa.
”Hallitus saa mitä se halusi”
UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueen johtaja Winfried Schaur toteaa yhtiön tiedotteessa, että Kaipolan tehtaan lakkauttamisaikeen taustalla on monia asioita.
– Vaikka Kaipolassa on osaavat tiimit ja hyvin hoidetut koneet, monien ulkoisten tekijöiden, kuten korkeiden logistiikkakustannusten, sääntelyyn ja verotukseen liittyvien seikkojen, korkeiden työvoimakustannusten ja kasvavien kuitukustannusten vuoksi tehdas on UPM:n paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin, Schaur kertoo.
Kolmannen polven kuljetusyrittäjänä toimiva Kotiaho tietää, että muun muassa logistiikkakustannusten nousu heikentää suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä.
– Tein eduskunnan kyselytunnilla kysymyksen polttoaineverojen korotuksesta ja esitin, että sitä ei tehtäisi. Asiaan vastannut ministeri Mika Lintilä (kesk.) vastasi, että ei käy. Nyt Suomen vihervasemmistohallitus saa mitä se halusi. Hallitus korotti polttoaineveroja ja sitä kautta logistiikkakustannuksia ilmastonmuutoksen nimissä. Kaipola on sijaiskärsijä, Kotiaho huomauttaa.
”Raippaa raipan päälle”
Kotiahon mukaan globaalit teollisuusyritykset menevät Suomea vakaampaan toimintaympäristöön.
– UPM:n tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Saksassa on halvempi tuotanto ja Saksa tukee teollisuutta toisin kuin Suomessa. Täällä lyödään vain raippaa raipan päälle.
Kankaanniemi puolestaan muistuttaa, että perusuomalaiset ovat ajaneet parannusta Jämsän tehtaan yhteyksiin.
– Olemme voimakkaasti vaatineet kaksoisraidetta Jämsästä Orivedelle ja edelleen Tampereelta Rauman satamaan. Hallitukset eivät ole kuitenkaan saaneet aikaan rahoitusta perusteollisuutta palvelevalle tärkeälle yhteydelle. Olemme myös ajaneet sähköveron alentamista EU:n sallimalle minimitasolle. Toivottavasti siitä saadaan päätöksiä, mutta Kaipolan osalta valitettavasti liian myöhään, Kankaanniemi harmittelee.
Jämsään vaaditaan tukipakettia
Paperitehtaan sulkeminen tekee ison kolon noin 20 000 asukkaan Jämsän kuntatalouteen. Kotiaho ja Kankaanniemi vaativat valtiolta tukea Jämsän auttamiseksi.
– Kyllä tässä kaupunginvaltuutettunakin mietityttää, miten pystytään täyttämään valtion antamat velvoitteet. Tilinpäätökset ovat olleet liian pitkään negatiivisia ja nyt tuli lisäksi tällainen pommi. Olen ollut yhteydessä eri puolueisiin ja yhteistä hyvää ajetaan. Kyllä valtiolta pitää tulla jonkinlainen tukipaketti Jämsään, Kotiaho vaatii.
Tehtaan sulkeminen alentaa Kotiahon mukaan metsänomistajien puun myyntituloja ja nakertaa bruttokansantuotetta koko maan laajuisesti. Kovin isku kohdistuu kuitenkin jo entuudestaan muuttotappiosta kärsivään Jämsään. Kaupungissa on paljon halpoja asuntoja myytävänä ja tehtaan lakkauttaminen ei edesauta asuntokauppaa.
– Kun työttömäksi uhkaa jäädä iso joukko ihmisiä pienellä paikkakunnalla, niin siellä on todella vaikea työllistyä. Verotuotot ja ostovoima pienenevät, asuntojen hinnat alenevat ja kaupungin talous kärsii raskaasti. Tarvitaan valtiovallan paketti ja pysyviä ratkaisuja Jämsän seudun tarpeiden rahoittamiseksi. Ihmisille täytyy etsiä koulutusta ja työpaikkoja. Perussuomalaiset tarjoavat yhteistyötä siihen, että ihmisten auttamiseksi tehdään kaikki voitava, Kankaanniemi sanoo.
Teollisuudella synkät näkymät
Kankaanniemen mielestä koko Suomen teollisuuden tulevaisuus näyttää synkältä nykyhallituksen toiminnan seurauksena.
– Rahat työnnetään Etelä-Eurooppaan huijareille ja täysin järjettömästi Suomen kannalta. Nyt kun pitäisi tukea kansallista tuotantoa, elinkeinoelämää ja suomalaisia ihmisiä, niin annetaan lupauksia miljardeista etelään. Se on äärimmäisen vastuutonta politiikkaa, Kankaanniemi jyrähtää.
Hän parantaisi suomalaisen yritystoiminnan kilpailukykyä alentamalla sen kustannustasoa, eikä parantamalla muiden maiden kilpailukykyä.
– Se on pahinta itsensä ampumista mitä pahimmalla tavalla. Tässä on erityisesti sosiaalidemokraattien ja keskustan hallitus epäonnistumassa oikein raskaasti. Kilpailukyky on ratkaisevaa, kun eletään avointen rajojen EU:ssa ja toisaalta vastassa on Kiina, joka polkee hintoja ja tekee kaiken mahdollisen. Siihen Suomi ei pysty vastaamaan, jo se ei ole kansallisesti riittävän itsekäs, Kankaanniemi katsoo.
Myös Kotiaho vastustaa Etelä-Euroopan maiden rahoittamista suomalaisten kustannuksella.
– Hallitus tahtoo näköjään lopettaa teollisen toiminnan Suomesta. UPM:n mukaan Suomen tuotanto mahtuisi markkinoille, jos tuotanto olisi halvempaa. Nyt energiavaltainen teollisuus siirtää tuotantonsa maihin, joissa on vakaampi toimintaympäristö ja halvempi tuotanto. Ilmasto ei siitä parane, jos tehdas siirretään Suomesta Eurooppaan tai muuhun maanosaan. Pelkään, että Suomesta putoaa vielä lisää paperilinjoja, Kotiaho toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jämsä UPM paperitehdas Mika Lintilä lakkauttaminen Jouni Kotiaho ilmastopolitiikka Toimi Kankaanniemi perussuomalaiset hallitus talous työttömyys Kilpailukyky Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta: Punavihreä politiikka ja Suomen liian korkea verotus työssään

Hukari: “Ajatus siitä, että Suomen turvetuotannon lopettaminen pelastaa maapallon ilmaston, kertoo jotain vihreiden suhteellisuudentajusta”

Halla-aho painotti: Suomi voi kieltäytyä osallistumasta 750 miljardin EU-elvytykseen – ”Jospa tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta, eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta”

Jani Mäkelä EU-neuvotteluista: Suomen viennin väitetään riippuvan tästä, mutta viennistämme vain kuusi prosenttia menee niihin maihin, jotka paketista eniten hyötyisivät

Halla-aho: EU-elvytysrahastoa on markkinoitu vientiteollisuuden puolustamisena – tämä on epärehellinen ja lapsekas ajatus

Purra: Vihreän elvytyksen sijaan pitäisi puhua vihreästä tainnutuksesta – ”Päätökset kohdistuvat palkansaajien rahapussiin siten, että asumisen, autoilun ja lämmityksen kustannukset kohoavat”

Halla-aho: Tehtaanpiiput eivät pysy Suomessa itsestään – ” Hallituksen pahoittelut tehtaiden sulkemisesta ja työpaikkojen katoamisesta ovat tyhjää hurskastelua”

Yhdysvalloissa konkurssiaallon esimakua: Vuoden alusta vähintään miljardin dollarin yrityksiä kaatunut ennätykselliset 45 kappaletta

Vihreät tahtoo Suomeen 80 000 työperäistä maahanmuuttajaa – Purra: ”Niin järjetön linjaus, että edes muut hallituspuolueet eivät lähteneet vihreiden tueksi”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.