Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho avautui Twitterissä asiasta, joka on saanut monen muunkin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa työskentelevän menettämään hermonsa: toistuvasti aggressiiviset asiakkaat. Laki ei anna mahdollisuuksia ottaa vaarallisia turvapaikanhakijoita säilöön kuin poikkeustapauksissa.

– Vielä joku päivä menetän hermoni tämän maan nössöjen lakien ja hampaattoman viranomaistoiminnan vuoksi. Toivotaan ettei se päivä ole tänään. Toistuvasti aggressiivisia ihmisiä ei saada mihinkään lukkojen taa. Pitääkö tässä maassa aina odottaa, että jotain pahaa tapahtuu, Kansanaho kysyi.

Ongelma on Kansanahon mukaan se, että ”säilölaki ei mahdollista säilöönottoa”.

– Toki minä keinon aina keksin, Kansanaho vastasi kysyjälle, joka ihmetteli, miten tällainen tilanne voi olla edes mahdollinen.

– Mutta mikään laki ei anna toimintavaltuuksia viranomaisille, jos henkilö on aggressiivinen, mutta ei syyllisty rikokseen, Kansanaho totesi turhautuneena.

Poliisi voi laittaa aggressiivisen asiakkaan putkaan korkeintaan vuorokaudeksi, ja seuraavana päivänä vapaalle. Jos henkilön aggression syy on mielisairaus eli hän on psykoottinen, voidaan hänet ottaa pakkohoitoarvioon korkeintaan kolmeksi vuorokaudeksi. Tällaiset päätökset koskevat vain erittäin sairaita henkilöitä ja ne ovat hyvin harvinaisia, Kansanaho selittää.

Kansanaho ei kaipaa vastaanottokeskuksiin eristyssellejä – silloin olisi muutenkin paikan syytä vaihtua.

– Mutta lainsäädännössä tulisi olla enemmän puuttumiskeinoja.

Suomen Uutiset