Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, miten hallitus on tukenut urheiluseuroja ja -sarjoja koronan aiheuttamissa taloudellisissa ongelmissa ja miten hallitus aikoo turvata seurojen ja sarjojen tulevaisuutta.

– Kun yleisömääriä on rajattu koronatoimenpiteinä, on seuroilta ja tapahtumanjärjestäjiltä lähtenyt merkittävä siivu tuloista ja oman toiminnan rahoittaminen on muuttunut entistä vaikeammaksi. Esimerkiksi koripalloseurat Kouvolan Kouvot ja Kotkan KTB-Basket ovat ilmoittaneet mediassa, ettei niiden talous kestä kauden loppuun pelaamista, Jussi Wihonen toteaa.

Rajoitetut yleisömäärät syövät kassaa

Taloudellisesti ja yleisömääriltään suurimmassa urheiluliigassa, jääkiekon Liigassa, seurat ovat tehneet jo monia säästötoimenpiteitä. Seuroissa henkilökuntaa ja jopa valmentajia on lomautettu ja pelaajat ovat suostuneet palkanalennuksiin. Rajoitetut yleisömäärät syövät kuitenkin seurojen kassoja. Ongelma on sama monissa lajeissa, ja koronapandemian pitkittyessä tulevat ongelmat jatkumaan myös tulevalle vuodelle.

– Seurat ovat toki yksityisiä yrityksiä, ja ne kohtaavat samoja haasteita kuin monet muut yrittäjät maassamme. Niillä ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia tehdä täysin samankaltaisia toimenpiteitä kuin muilla aloilla, ja työntekijöiden eli pelaajien asema on nykyisessä tilanteessa huono, Wihonen perustelee.

Monen pelaajan tilanne on tukala

Jos pelaajia lomautettaisiin, jäisivät he täysin työttömyyskorvauksen varaan, koska huippu-urheilijoilla ei ole ansiosidonnaisia. Kun keskivertourheilija ei pääse Suomen urheiluliigoissa nauttimaan vastaavanlaisista palkoista kuin monissa ulkomaisissa sarjoissa, on tilanne tukala monelle.

– Korona vaikuttaa monille aloille, ja on ymmärrettävää, ettei kaikkia pystytä rahallisesti tukemaan, vaikka halua olisikin. On kuitenkin vaikea hyväksyä, että mitään tukea ei annettaisi ja seurojen ja urheiluliigojen annettaisiin kaatua koronan aiheuttamiin taloudellisiin ongelmiin.

Työpaikat ja terveys pelissä

Wihosen mukaan seuraukset eivät jää pelkästään urheiluliigojen tasolle, vaan ongelmat johtavat eittämättä myös harrastetoimintatarjonnan heikkenemiseen. Pelissä ovat työpaikat ja terveys.

Hallitukselle jättämässääm kirjallisessa kysymyksessä Wihonen kysyy, miten urheiluseuroja aiotaan tukea koronapandemian aiheuttamissa ongelmissa ja miten tuetaan urheiluseuroja ja -sarjoja nousemaan jaloilleen koronapandemiasta. Wihonen tiedustelee hallitukselta myös, miten urheiluseuroja ja -sarjoja on tähän mennessä autettu toimimaan yleisörajoitusten kanssa ja miten turvataan suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuus.

Suomen Uutiset