KATALONIA | Suomen Uutiset tavoitti Sakari Lindenin sunnuntai-iltana Barcelonasta luoteeseen sijaitsevalta Cerveran paikkakunnalta, jonne odotetaan Espanjan keskusvallan lähettämiä pelättyjä puolisotilaallisia joukkoja.

Katalonian alueen politiikkaan perehtynyt Linden kommentoi äänestyspäivän tilannetta.

Suomen Uutiset: Mitä siellä oikein tapahtuu?

Linden: Kaikki alkoi rauhallisesti. Eri äänestyspaikoille saapui Katalonian aluehallinnon alaisuudessa olevia poliiseja. He pyysivät omalla eli Cerveran paikkakunnallani lupaa äänestäjiltä päästä hakemaan uurna. Äänestyspaikan järjestäjät kieltäytyivät päästämästä. Poliisi ystävällisesti ilmoitti, että heille on annettu käsky hakea uurnat pois ja estää kansanäänestys. Mutta koska paikalliset asukkaat ovat rauhanomaisia, ja paikallisille poliiseille korkein arvo on kansalaisten turvallisuuden varmistaminen, poliisi ei toiminut.

Linden kuvailee muiden paikkakuntien tapahtumia:

Myöhemmin paikalle on saapunut Espanjan puolisotilaallisen poliisin joukkoja, jotka ovat käyttäneet todella vahvaa väkivaltaa. Ihmiset ovat epäuskoissaan. He ovat kertoneet, että eivät ole koskaan nähneet mitään vastaavaa. Jopa ne, jotka ovat eläneet Francon viimeisiä aikoja, eivät ole kokeneet tällaista.

Ja jos ajattelemme, mitä Espanjan keskustahallinto tästä voittaa, niin ei yhtään mitään. Millainen Espanjan yhtenäinen valtio tulevaisuudessa on – hyvin epäuskoiset ajatukset itselläni siitä.

Paikalliset eivät koskaan ole nähneet tällaista. Edes tämän viikon alussa eivät uskoneet, että tämä olisi mahdollista täällä. Toistuvasti ihmiset kysyvät: eikö meillä pitänyt olla demokratia? Espanjan keskushallinto on kieltäytynyt poliittisesta dialogista, niin millä tavoin länsimaassa voidaan asioita edistää kansalaisvaikuttamisella?

Kansainväliset uutiset ja Twitter välittävät raakaa uutiskuvaa. Poliisi käy rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun, lyövät, riepottavat jopa vanhempia ihmisiä. Mihin Espanja tällaisella toiminnalla pyrkii?

Tuntuu, että vihoviimeinen epätoivoinen keino pitää vanhaa yhtenäisyyttä yllä. Koko Katalonian itsenäisyysliike on vuosikausia ollut korostetun rauhanomainen ja demokraattinen. Turvallisuusjoukkojen täysin päinvastainen toiminta ei jää huomaamatta myöskään kansainväliseltä yleisöltä.

Pystyykö alueella liikkumaan?

Levottomuudet keskittyvät tietyille äänestyspaikoille, joihin saapuu näitä puolisotilaallisen poliisin joukkoja. Ihmiset ovat päällisin puolin rauhallisia, mutta sen aistii, että on jännitettä pinnan alla ja paljon tunteita. Ihmiset ovat kertoneet itkeneensä, kun ovat katsoneet raportteja tai Twitterin videoita, joissa poliisi hakkaa äänestämään halunneita kansalaisia.

Mitä odotat seuraavien tuntien ja yön aikana?

Itse olen Cerveran kaupungissa, odotetaan että puolisotilaallinen poliisi saapuu tänne. Lähipaikkakunnilla heitä on ollut jo. Huomenna erittäin suuri kysymys on, että jos kansanäänestys on saatu sabotoitua, niin lähteekö Katalonian hallitus sille tielle, että antaa yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen ilman kansanäänestyksen tulosta. Sitten ollaan jo äärimmäisen isojen kysymysten kimpussa.

Mitä voisi tapahtua, jos julistus annetaan?

Kyllä Espanjan ja Katalonian välinen historiakin kertoo, että pahimmassa tapauksessa ollaan sotatilassa. Mutta ei sitä kukaan halua. En minäkään halua uskoa isompaan aseelliseen konfliktiin.

MATIAS TURKKILA