RUOTSI | Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) yksittäisen jäsenen joulunodotus saattaa mennä säröille. Ikkunan takana ei kurkikaan tonttu vaan antifasisti, ja mukana on aina kättäpidempää. Äärivasemmiston ja -oikeiston yhteenotot jatkuvat keskinäisissä mielenosoituksissa, mutta osa nokkapokasta on muuttunut suoraan yksilöihin kohdistetuksi väkivallaksi. Asiasta kirjoittaa Expressen.

EU:n epävirallinen huippukokous pidettiin perjantaina Göteborgissa tuikeiden turvatoimien suojassa. Poliisi oli varautunut siihen, että äärivasemmistolaiset mielenosoittajat pistävät paikat remonttiin – aivan kuten 16 vuotta aikaisemminkin.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Osasyynä hiljaisuuteen ovat anarkistien ja autonomien keskinäiset riidat, jotka kaksi vuotta sitten johtivat koko äärivasemmiston hajaannukseen.

– Äärivasemmisto ja siihen liittyvä väkivalta ovat myös muuttaneet muotoaan ja taktiikkakin on toinen. Kansainvälisten esimerkkien mukaisesti nyt ovat liikkeellä yksinäiset sudet, jotka etsivät mahdollisia ”pehmeitä kohteita”, toteaa Göteborgin poliisin viestintäpäällikkö Erik Nord Expressen-lehdelle.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo seuraa silmä kovana myös äärivasemmistoa. Säpö on saanut selville, että hajanainen liike pyrkii luokattomaan yhteiskuntaan, joka ei valtiota kaipaa. Anarkistien ”aatteellisen sateenvarjon”, AFA:n mukaan yhteiskuntaa ei voi muuttaa demokraattisin toimin, joten väkivaltaisetkin operaatiot ovat tarpeen.

Väkivalta tulee julkiseksi silloin, kun vasemmiston ja oikeiston ääriainekset pyrkivät keskinäisten mielenosoitustensa yhteydessä laittamaan toisiaan pataan. Öisin, kaikessa hiljaisuudessa voidaan sitten käydä yksittäisten natsien tai sellaisiksi nimettyjen ovilla kolkuttelemassa.

– Iskuihin voidaan käyttää erityyppisiä palopommeja, postiluukusta voidaan tuikata sisään ammoniakkia, uhrin auto voidaan sytyttää tuleen tai lyödä kirves oveen pystyyn. Tarkoituksena on painostaa henkilöä luopumaan äärioikeistolaisesta toiminnasta, kuvailee Säpo:n vanhempi tutkija Ahn-Za Hagström.

Paikallisten AFA-ryhmien nettisivuilla tai someryhmissä pyydetään kansalaisia antamaan tietoja naapurustonsa ihmisistä. Näitä tietoja voidaan sitten käyttää ”poliittiseen työhön”:

”Onko paikallinen natsisi kapakkakierroksella? Istuuko hän samassa puistossa kuin sinä nauttien auringonpaisteesta? Oletko nähnyt jonkun jakavan natsipropagandaa? Onko sinulla jotakin muuta mielenkiintoista kerrottavaa? Älä epäröi! Laita tekstari tulemaan tai soita meille.”

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä rauhatonta

Pohjoismainen vastarintaliike kertoo järjestävänsä mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Tilaisuutta ovat etukäteen ilmoittautuneet vastustamaan vasemmistonuoret ja A-ryhmä. Levottomuuksilta tuskin vältytään. Ylikomisario Seppo Kujala kertoi STT:lle, että itsenäisyyspäivän mielenosoituksia ja kokoontumisia on tiedossa huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina. Ne vaativat Kujalan mukaan aiempaa enemmän poliisin varautumista.

Tilannetta kärjistää edelleen viime vuonna Helsingin Asema-aukiolla tapahtunut pahoinpitely, jonka kohteeksi joutunut Jimi Karttunen kuoli. Pahoinpitelijä Jesse Torniainen kuuluu Suomen Vastarintaliikkeeseen (SVL), joka on PVL:n Suomen haara.

SUOMEN UUTISET