Akkumateriaalitehtaita nousee nyt vauhdilla ympäri maailmaa, vaikka akkujen tarjonta on pian viisi kertaa kysyntä suurempaa. Northvolt peruu jo akkumateriaalitehtaan rakentamisen Ruotsissa, ja samalla katoavat Borlängen kunnan varmana pitävät 1 000 työpaikkaa. Tässä valossa investoinnit akkumateriaalitehtaisiin Suomessa ovat aikamoinen kysymysmerkki.

Autotehtaat janoavat sähköautoihin energianlähteitä ja energiayhtiöt kapasiteettia tuuli- ja aurinkovoiman heiluttelemaa sähköverkkoa vakauttamaan. Tuottajat ovat vastanneet mahdolliseen kysyntään sellaisella vauhdilla, että akkuja tullaan pian valmistamaan rutkasti liikaa kysyntään nähden.

Vuoden 2025 loppuun mennessä globaali teollisuus pystyy tuottamaan enemmän kuin viisinkertaisesti akkukennoja verrattuna kysyntään tuolloin, ennustaa BloombergNEFin Eletric Vehicle Outlook.

Tehtaat pystyyn tukiaisilla

Ylitarjonta tietää hyvää autoteollisuudelle ja energiayhtiöille, mutta akkumateriaalien valmistajille kilpailusta tulee näillä ennusteilla veristä.

Akkujen ylituotanto on massiivisinta Kiinassa, jossa valmistuskapasiteetti saattaa olla jopa 400 prosenttia kysyntää suurempaa vuosikymmenen lopussa. Myös Yhdysvalloissa vihreään siirtymään satsataan rankasti ja presidentti Joe Bidenin hallinto panostaa amerikkalaiseen akkutuotantoon.

Blombergin mukaan hallinto tarjonnut Fordille 9,2 miljardin dollarin ehdollista lainaa kolmen akkutehtaan rakentamiseksi ja samalla Kiinan dominanssin kukistamiseksi.

Shokkipäätös pikkupaikkakunnalle Ruotsissa

Akkujätti Northvolt on ilmoittanut Borlängen kunnan johdolle, että yhtiö vetäytyy Kvarnsvedenin akkumateriaalitehtaan rakentamisesta, kertoo Affärsvälden. Tehdas olisi tuonut paikkakunnalle jopa 1 000 työpaikkaa, joita oli kunnassa pidetty jo varmoina.

-Sain tietää, että suunnitelmat akkumateriaalien valmistuksesta Kvarnsvedissä alaskirjataan. Peter Carlson (Northvoltin tj.) kertoi myös, että koko tehdasalue pitäisi pistää myyntiin, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Erik Nises Borlänge Tidningenissä.

Kysymysmerkki investoinneille Suomeen

Suomeen on puuhattu useampaakin akkumateriaalitehdasta osana vihreää siirtymää ja uutta teollista klusteria. Jos uutiset ylitarjonnasta pitävät paikkansa, heijastunevat ne tavalla tai toisella myös Suomeen.

Esimerkiksi Power Coast -akkuklusterin Kotkan ja Haminan tehdashankkeiden tuotantovaiheen suora työllisyysvaikutus olisi 3 600 henkilötyövuotta ja epäsuora vaikutus jopa 13 400 henkilötyövuotta.

Lopullinen päätösvalta on Kiinassa ja vaa’assa painavat todennäköisesti taloudellisten intressien lisäksi suurvallan globaalit tavoitteet.

SUOMEN UUTISET