

PS ARKISTO
Ari Koponen tyytyväinen aloitteidensa esittelemien ehdotusten toteutumisesta: “Konkreettiset teot lasten ja nuorten eteen jatkuvat”
Tästä lukuvuodesta alkaen kouluissa on kiusaamiseen, häirintään ja väkivaltaan puuttumiseen tarjolla lisää työkaluja kansanedustaja Ari Koposen lakialoitteissa ehdottamien muutosten astuttua voimaan. Koponen on kiinnittänyt huomiota koulukiusaamisen vakavuuteen ja vaatinut lainsäätäjiltä konkreettisia toimenpiteitä sen vähentämiseksi.
Nuorten koulutyö on kesälomien jälkeen käynnistynyt, ja valtakunnallinen koulurauhan julistus tapahtui keskiviikkona 17.8. Joensuussa. Vuoden teemaksi oppilaat ovat valinneet “Kaikille kaveriksi”, jolla halutaan muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta.
– Kauniit puheet kiusaamisen ja väkivallan vastaisuudesta eivät riitä, vaan valtion on hyödynnettävä kaikki keinot ongelman ratkaisemiseksi. Näin laajaa kokonaisuutta emme pysty yhdellä toimenpiteellä ratkaisemaan, mutta ehdotukseni ovat askel oikeaan suuntaan, toteaa Ari Koponen.
Aloitteita kannatettiin yli puoluerajojen
Koposen lakialoitteita kannatettiin laajasti läpi puoluerajojen, ja kumpikin aloite keräsi harvinaisen enemmistön tuen eli yli sadan kansanedustajan allekirjoituksen. Ammatillisessa koulutuksessa ja lukiokoulutuksessa opettajalla ja rehtorilla on 1.8.2022 alkaen velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle.
Vastaava velvoite on ollut aiemmin perusopetuksessa, mutta ilmoitusvelvoitetta on laajennettu Koposen lakialoitteen ehdotuksen mukaisesti. Myös kurinpidollisia toimivaltuuksia on laajennettu, kuten Koponen toisessa lakialoitteessaan ehdotti, ja rehtori saa nykyisin määrätä oppilaan jälki-istuntoon.
– Olen helpottunut, että teemme vihdoin tarvittavia lainsäädännöllisiä uudistuksia koulukiusaamisen ja väkivallan kitkemiseksi yhdessä, kertoo Koponen, jonka mukaan lakimuutokset ovat vahva viesti myös ulospäin siitä, että näin vakavassa asiassa ei mennä puoluepolitiikan vaan lapsen etu edellä.
Myös Koposen kansalaisaloite omaksuttu käyttöön
Lakialoitteiden lisäksi Koposen kansalaisaloitteessa esittelemän toimintamallin mukaista pilotointia toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla parhaillaan yli sadassa kunnassa ympäri maan. Kouluihin on tuotu Koposen ehdotuksen mukaisesti syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten tueksi aikuisia, jotka kulkevat rinnalla jo ennen kuin ongelmat pääsevät kärjistymään.
– Konkreettiset teot lasten ja nuorten eteen jatkuvat, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lukiokoulutus nuorten syrjäytyminen opetus- ja kulttuuriministeriö Ari Koponen kiusaaminen ammatillinen koulutus perusopetus häirintä lakialoite Syrjintä Koulukiusaaminen Väkivalta kansalaisaloite Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen tyytyväinen lakialoitteidensa saamasta kannatuksesta yli puoluerajojen: “On hienoa, että kiusaamisasia otetaan vakavasti eduskunnassa”

Vain hyvinvoiva lapsi voi oppia ja kasvaa täyteen potentiaaliinsa – Koponen: Vuorovaikutustaidot ja kiusaamisen ennaltaehkäisy vahvemmin mukaan perusopetukseen

Perussuomalaiset vaati laajempia oikeuksia koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisyyn – vaatimukset kaadettiin äänestyksessä

52 603 ihmisen allekirjoitukset kansalaisaloitteeseen johtivat toivottuun lopputulokseen – Koponen: “Vihdoin konkreettisia tekoja, ei vain tyhjiä sanoja”

Huomenna vietetään itsemurhien ehkäisypäivää – “Yksi syrjäytynyt lapsi maksaa yhteiskunnalle jopa miljoona euroa”

Slunga-Poutsalo: Kouluväkivallan kitkemiseen löydyttävä keinoja nopeasti

Rantanen kysyi ulkomaalaisten tuomisesta Suomen lukioihin – hallitus vastaa kapulakielellä ja siirtää vastuun seuraavalle hallitukselle

Kansalaisaloite vaatii kännykän käytön rajoittamista kouluissa – kännyköiden käyttö kouluissa on jo laissa kiellettyä esimerkiksi Ranskassa

Elomaa ja Koponen: Hallitusohjelman kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopoliittiset kirjaukset edistävät koko kansakunnan hyvinvointia
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.