Luottoriskijohdannaisten hinnoista määritelty matemaattinen todennäköisyys Kreikan vararikosta viiden vuoden sisällä on noussut 74 prosenttiin, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa. Luottoriskijohdannaista voi käsitellä eräänlaisena vakuutuksena: johdannaisen ostaneet ovat oikeutettuja korvauksiin, jos velallinen jättää hoitamatta velkojaan.

Saksalainen Commerzbank nosti Kreikan eurosta eroamisen todennäköisyyttä 25 prosentista 50 prosenttiin. Aiemmin brittiläinen Barclays-pankki arvioi, että Kreikan euroero on lähempänä kuin vuonna 2012. Tuolloin markkinoilla vallitsi suoranainen paniikki.

Kreikkalaispankkien omat yrityslainat ovat myyntiaallossa. Velkakirjojen hinta mataa niin alhaalla, että esimerkiksi Piraeus Bankin laskennallinen tuotto kahden vuoden päästä erääntyvästä velkaerästä on yli 24 prosenttia. Kreikkalaispankit eivät menestyneet myöskään osakemarkkinoilla, vaan ne pakittelivat 8-9 prosentin vauhdilla.

Deflaatio ja talletuspako yltyvät

Kreikan deflaatio on kestänyt nyt kuukautta vaille kaksi vuotta. Tammikuussa deflaatio nousi 2,8 prosenttiin vuoden takaisesta, kreikkalainen Kathimerini-lehti kertoo verkkosivuillaan. Raju ja pitkäkestoinen deflaatio heikentää Kreikan mahdollisuuksia saada talous kääntymään paremmille raiteille. Deflaatio nostaa velan reaalista hintaa.

Kathimerini kertoo myös kreikkalaispankkien anoneen maan keskuspankilta lisää rahaa talletuspakojen tilkitsemiseksi. Lehti toteaa nimettömien lähteidensä kertoneen talletusten kokonaismäärän pudonneen 15 miljardilla eurolla vuoden alusta helmikuun alkupuolelle asti.

Pankeille ei tarjota markkinoilla rahaa katoavien talletusten tilalle, joten pankit ovat yksinomaan ELA-hätärahoituksen varassa. Euroopan keskuspankki nosti kreikkalaispankkien hätärahoituskattoa 65 miljardiin euroon, mutta se on käymässä vähiin.

Nordean pääanalyytikko Jan Von Gerich arvioi Taloussanomien kirjoituksessa, että talletuspako voisi sysätä nopeastikin Kreikan eurosta ulos.

Henri Myllyniemi