Brittiparlamentti ei saanut taaskaan enemmistöä taakseen millekään brexit-vaihtoehdolle. Parlamentti äänesti neljästä eri vaihtoehdosta. Puolen yön jälkeen tulokset kertoivat, että joka ainoa esitys kaatui ei-äänien voittoon.

Parlamentti äänesti neljästä pääministeri Theresa Mayn aiemmin neuvottelemaan sopimukseen nähden pehmeämmistä vaihtoehdoista. Eräs vaihtoehto oli jopa suoranainen brexitin peruminen, jos maa on eroamassa EU:sta ilman jonkinlaista erosopimusta.

Muut vaihtoehdot olivat Euroopan vapaakauppa-alue EFTA:n ja Euroopan talousalue EEA:n jäsenyys, pysyvä EU:n tulliliiton jäsenyys sekä minkä tahansa eron – sopimuksella tai ilman – alistamista kansanäänestykselle.

Pysyvä tulliliiton jäsenyys oli lähimpänä läpimenoa. Se kaatui vain kolmen äänen erolla. Suurimman tukkapöllyn sai jopa Brexitin peruminen sopimuksettoman eron välttämiseksi. Se kaatui 101 äänellä.

Pata kattilaa soimaa

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on tämän tästä muistuttanut, ettei Mayn sopimuksella päästä EU-erossa eteenpäin. Toisaalta hänen itsensä esittämät neuvoa-antavat äänestykset ovat kaatuneet yhtä lailla. Corbynin mielestä on ajanhukkaa äänestää Mayn kaatunutta sopimusta vastaan. Sen sijaan hänen mielestään on mielekästä toistaa näitä suuntaa antavia äänestyksiä kerta toisensa jälkeen, vaikka nekään eivät mene läpi.

Brittihallitus ei ole velvoitettu toteuttamaan Brexit-vaihtoehtoja siinäkään tapauksessa, että niistä olisi joku saanut puoltavia ääniä kielteisiä ääniä enemmän.

Henri Alakylä