

LEHTIKUVA
Eduskunnan hallintovaliokunta kehottaa Sanna Marinin hallitusta ryhtymään toimiin ulkomaalaisten seksuaalirikollisten maasta poistamiseksi
Hallintovaliokunta vaatii lausumassaan hallitusta huolehtimaan seksirikoksiin ja törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten nopeasta ja tehokkaasta maasta poistamisesta. Lausuman pitäisi ohjata hallitusta toimenpiteisiin.
Eduskunnan hallintovaliokunnan joulukuussa antaman lausumaehdotuksen mukaan eduskunta edellyttää, että hallitus huolehtii seksuaalirikoksiin ja törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten nopeasta ja tehokkaasta maasta poistamisesta sekä varmistaa muutoinkin kansalaisten turvallisuuden tunteen, rikosten uhrien ja asianosaisen itsensä oikeusturvan parantamiseksi entistä sujuvammat käsittelyprosessit rikosasioissa sekä antaa hallintovaliokunnalle selvityksen tehdyistä toimenpiteistä ja niiden tuloksista vuoden 2022 syysistuntokauden alkuun mennessä.
Lausuma koskee kansalaisaloitetta
Lausumaehdotus koskee kansalaisaloitetta seksuaalirikoksesta Suomessa tuomitun oleskeluluvan peruuttamisesta ja karkotuksesta, jossa ehdotetaan lainvalmisteluun ryhtymistä ja/tai ulkomaalaislain muuttamista siltä osin kuin se vaatii muutosta.
Kansalaisaloitteessa ehdotetaan lainvalmisteluun ryhtymistä ja/tai ulkomaalaislain muuttamista sen varmistamiseksi, että seksuaalirikokseen Suomessa syyllistynyt ulkomaalainen menettäisi automaattisesti oleskelulupansa ja että hänet voitaisiin karkottaa välittömästi.
Aloitteen perusteluissa myös esitetään, että rikoksesta tuomittu on otettava välittömästi säilöön mahdollisen pakenemisen estämiseksi ja että tuomittu ei saisi hakea Suomen kansalaisuutta riippumatta siitä, missä maassa rikos on tehty.
Hallintovaliokunta tuo esille, että Suomessa vuonna 2014 voimaan tulleella ulkomaalaislain muutoksella ei ole pantu kokonaisuudessaan täytäntöön EU-direktiiviä jonka mukaan kansainvälisen suojeluaseman poistaminen eräissä tilanteissa on mahdollista rikos- ja turvallisuusperusteella.
Hallintovaliokunnan päätösehdotuksen mukaan eduskunta hylkää kansalaisaloitteeseen sisältyvän ehdotuksen, mutta hyväksyy hallintovaliokunnan edellä mainitun lausumaehdotuksen, joka voidaan katsoa eduskunnan vahvaksi tahtotilan ilmaisuksi
Purra: Lopputulos haastavaa saavuttaa
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra toteaa, että asian käsittely oli pitkä, kuten kansalaisaloitteilla yleensä.
– Kansalaisaloitteet jäävät usein tärkeydessä hallitusten esitysten ja kirjelmien taakse. Valiokunta tarvitsi myös useampaan kertaan lisätietoa esimerkiksi poliisilta ja maahanmuuttovirastolta.
– Alusta asti oli selvää, että varsinainen kansalaisaloite pitää hylätä, koska sen vaatimia asioita ei ole mahdollista toteuttaa. Melkein yhtä nopeasti selvisi kuitenkin myös, että lainsäädännöllisiä mahdollisuuksia korjata tilannetta kuitenkin on olemassa. Näihin asioihin ainakin perussuomalaiset halusivat heti tarttua, Purra kertoo.
Purran mukaan lopputulokseen pääseminen oli haastavaa.
– Jossakin vaiheessa näytti silti, että mietinnössä ei päästä lainkaan riittävän konkreettisesti käsittelemään direktiivien mahdollistamia kansallisen lainsäädännön korjausvaatimuksia. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että pelkän diibadaaban esittäminen on yhtä tyhjän kanssa.
– On turhaa sanoa, että ongelma on huolestuttava ja siihen pitää puuttua, jos kuitenkaan ei olla lainkaan valmiita tekemään sen eteen mitään. Näin usein maahanmuuttoon liittyvien ongelmien kohdalla tahtoo valitettavasti käydä. Loppujen lopuksi mietinnöstä kuitenkin saatiin kohtuullinen, ja lausuman pitäisi ohjata hallitusta toimiin, Purra toteaa.
PS esittää kolme keinoa puuttua ongelmaan
Yksimielisen lausuman lisäksi hallintovaliokunnan perussuomalaiset Purra, Jussi Halla-aho ja Mauri Peltokangas jättivät vastalauseen, jossa on kolme konkreettista keinoa puuttua ongelmaan:
1) Ulkomaalaislain muuttaminen niin, että kansainvälisen suojelun asema on poistettavissa henkilöltä, jonka on perusteltua olettaa olevan vaaraksi Suomen turvallisuudelle tai joka on Suomessa oleskelunsa aikana syyllistynyt törkeään rikokseen.
2) Ulkomaalaislain muuttaminen niin, että henkilö, joka on rikosoikeudellisen seuraamuksen johdosta määrätty palautettavaksi, voidaan välittömästi ottaa säilöön.
3) Kansalaisuuslain muuttaminen niin, että vakavasta rikoksesta, kuten seksuaalirikoksesta, tuomittu henkilö ei koskaan voi saada Suomen kansalaisuutta.
Eduskunta äänestää mietinnöstä helmikuussa
Mietinnöstä keskustellaan eduskunnassa 11. helmikuuta ja siitä äänestetään seuraavana päivänä.
– Toivottavasti asia kiinnostaa mediaa laajasti, sillä se on hyvin merkittävä ja, kuten kansalaisaloitteen suosiostakin saatoimme päätellä, se liikuttaa monia ihmisiä.
– Hallituksessa on kuitenkin yksi puolue, jonka valtakaudella en usko minkään maahanmuuttoon liittyvän asian etenevän parempaan suuntaan, joten toiveeni eivät ole korkealla. Toivottavasti edes seksuaalirikosten rangaistusten korottaminen etenee, Purra sanoo.
Artikkelia on täydennetty 31.1.2021 klo 11.30.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallintovaliokunta karkotukset haittamaahanmuutto tuomiot seksuaalirikokset Riikka Purra perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Raiskausten määrä noussut huomattavasti, epäiltynä yhä useammin ulkomaalainen tekijä – Halla-aho: Merkittävä osa jäisi tapahtumatta ilman tällaista maahanmuuttoa

Antikainen: Automaattinen karkotus pelotteeksi ulkomaalaisten tekemiin raiskauksiin

Ulkomaalaistaustaiset aikuiset miehet veivät 12- ja 15-vuotiaat tytöt yöksi asuntoon: Lääppimistä, suukottelua ja huumeita – käräjäoikeus hylkäsi raskaat syytteet

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Seksuaalirikosten minimirangaistuksiin saatava tuntuva korotus

Taas uusi julkisen rahan kankkulan kaivo: Tampereella luodaan kuntoutuspolkuja ulkomaalaistaustaisille seksuaalirikollisille oikeusministeriön piikkiin

Sdp:n kuntavaaliehdokkaalle yli kolmen vuoden vankeustuomio: Raiskasi naisen rikoskumppaninsa kanssa vain pari viikkoa ennen vaaleja – käytti hyväksi väkivaltaa ja uhrin pelkoa

Erikoisempi uskonnontunti: Opettaja syyllisti tyttöjä maahanmuuttajien tekemistä raiskauksista

Immonen: Ministeri Ohisalon vastaus teki asian harvinaisen selväksi – ”Hallitus ei aio puuttua maahanmuutosta aiheutuvaan seksuaalirikosaaltoon”

Rantanen ja Ronkainen järkyttyivät maahanmuuttajataustaisen yöhoitajan tekemästä törkeästä raiskauksesta – ”Puolustuskyvyttömien potilaiden turvallisuutta parannettava”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.