Espanjan alle vuoden ikäinen podemos-puolue on noussut mielipidemittauksissa kärkipaikalle, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa. Podemos lasketaan vasemmistolaiseksi puolueeksi, ja sillä on hyvin samanlainen ohjelma kuin Kreikan syrizalla. Podemos vastustaa ankarasti Saksan ajamaa vyönkiristyspolitiikkaa. Lisäksi se on valmis kyseenalaistamaan yhteisvaluutta euron.

Espanjan päähallituspuolue PP on ryvennyt viime aikoina pahasti korruptioskandaaleissa. Espanjan poliisi pidätti yllätysiskussaan lukuisia vaikutusvaltaisia henkilöitä vain päivän sen jälkeen, kun pääministeri Mariano Rajoy vähätteli maan korruptioastetta. Osa pidätetyistä oli PP:n jäseniä.

– PP on hankalassa asemassa. Puolueen omat kannattajatkin hylkäävät sen, Espanjan poliittisesta historiasta luennoitseva Alex Quiroga toteaa Bloombergille.

Podemos saavutti kannatuskyselyssä 28 prosentin suosion. Puolue ajaa muun muassa minimipalkkaa, 35 tunnin työviikkoa ja eläkeiän laskemista 60 ikävuoteen. Työmarkkinamuutosten lisäksi puolue vaatii, että Euroopan keskuspankki tulisi alistaa euromaiden hallitusten päätäntävallalle.

Henri Myllyniemi