Timo Soini (ps.) kysyy Alexander Stubbilta (kok.), Antti Rinteeltä (sd.) ja Juha Sipilältä (kesk), hyväksyvätkö he menettelyn, jolla EU-kriittiset syrjäytettiin valiokuntien puheenjohtajuuksista. Muun muassa Viiden tähden liikkeeseen kuulunut italialainen Eleonora Evi syrjäytettiin Vetoomusvaliokunnan johdosta. Lisäksi Evin ryhmä EFDD menetti kaikki kuusi sille kuuluvaa valiokuntien varapuheenjohtajuutta. Siltä vietiin maatalousvaliokunnan 1. varapuheenjohtajuus, ympäristövaliokunnan 2. varapuheenjohtajuus, kalatalousasioiden 3. varapuheenjohtajuus ja ulkoasioiden valiokunnan, budjettivaliokunnan  ja teollisuus, tutkimus- sekä energiavaliokunnan 4. varapuheenjohtajuus.

Myös perussuomalaisten nykyiselle ECR-ryhmälle järjestettiin demareiden johdolla ikävä yllätys.  ECR halusi täyttää talousvaliokunnan varapuheenjohtajan paikan AfD-puolueen Bernd Luckella. Eurokriittinen ehdokas oli taas liikaa sosiaalidemokraateille, joiden johdolla hänen varapuheenjohtajuutensa torjuttiin.

Euroopan parlamentin ryhmät EPP (kokoomuksen ryhmä), S&D (sdp:n ryhmä) ja Alde (keskustan ja rkp:n ryhmä) ovat sopineet, ettei eurokriittisiä hyväksytä valiokuntien johtopaikoille.

”Haluan kysyä vanhojen puolueiden puheenjohtajlta Alexander Stubbilta, Antti Rinteeltä ja Juha Sipilältä hyväksyttekö tämän poliittisen rasismin? Ja omien edustajienne osallistumisen siihen.”Timo Soini

– Euroopan parlamentissa on alettu jakamaan edustajia vuohiin ja lampaisiin mielipiteidensä takia. Totutusta ja kunnioitetusta suhteellisesta vaalitavasta valiokuntien puheenjohtajuuksissa on poikettu. Tämä on ennenkuulumatonta kansanvallan haudankaivuuta. Asialla ovat Kokoomuksen, SDP: n ja Keskustan EU- parlamenttiryhmät. Haluan kysyä vanhojen puolueiden puheenjohtajlta Alexander Stubbilta, Antti Rinteeltä ja Juha Sipilältä hyväksyttekö tämän poliittisen rasismin? Ja omien edustajienne osallistumisen siihen, Soini tiukkaa.

Soinin mukaan nyt harjoitettu sortopolitiikka on erittäin vahingollista ja tulee aiheuttamaan haittaa EU-parlamentin työskentelylle. Perussuomalaiset eivät tällaista voi hänen mukaansa hyväksyä, saati ymmärtää.

– Miksi vanhat puolueet hyväksyvät sortotoimet EU-parlamentissa, kun kerran hyväksyvät ja kunnioittavat suhteellisen vaalin menettelytapoja Eduskunnassa? Vai sanoutuvatko puheenjohtajat irti europarlamentaarikkojensa toiminnasta. Odotan vastaustanne puheenjohtajat, Soini vaatii.

Hän muistuttaa viiden vuoden takaisesta ajasta, jolloin hänet valittiin Euroopan Parlamenttiin.

– Sain Kulttuurivaliokunnan II varapuheenjohtajan paikan. Silloinkin siitä äänestettiin, voitin äänin 14-9. Silloin konservatiivit ja liberaalit tukivat minua. Keskustan edustaja Hannu Takkula käytti puolestani hyvän ja rakentavan puheenvuoron, jolla oli vaikutusta. Sosialistit olivat lippa vinossa jo silloin.

Tekstiä päivitetty 15:28.

PS VERKKOTOIMITUS