Runsaat 150 jihadistia on tähän mennessä menettänyt kansalaisuutensa ja heitä on kielletty palaamasta Iso-Britanniaan. Passien mitätöinti on tänä vuonna kiihtynyt – uusien terroritekojen myötä. Göteborgin poliisipäällikön mielestä Ruotsin pitäisi seurata saarivaltakunnan esimerkkiä.

Göteborgs-Posten -lehdelle antamassaan haastattelussa poliisipäällikkö Erik Nord perustelee ehdotustaan sillä, että Lähi-idän taisteluissa karaistuneet jihadistit ovat Eurooppaan palatessaan todellinen uhka koko länsimaiselle yhteiskunnalle.

Euroopan yhteinen poliisi Europol on samoilla linjoilla. Sen mukaan niin sanotun Islamistisen kalifaatin eli Isisin sortumiseen Syyriassa ja Irakissa ei ole varauduttu riittävästi.

– Englannissa on tapahtunut tänä vuonna jo useampia iskuja ja siksi siellä on otettu käyttöön kovemmat keinot terrorismin torjunnassa, Nord selittää.

Nykyinen lainsäädäntö vaikeuttaa yksioikoisia ratkaisuja passien mitätöinnissä, sillä kansainvälisen lain mukaan henkilöä ei voi jättää ilman minkään valtion kansallisuutta. Jos henkilöllä on kaksoiskansalaisuus, silloin toinen niistä voidaan mitätöidä.

Poliisipäällikön ajatukset jihadistien passien repimisestä ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton.

– Meidän pitäisi keskittyä perusasioihin, terrorismi ei katoa minnekään lakeja muuttamalla, vaan perusteellisella paneutumisella sen syihin ja toimimalla sen mukaan, sanoo tutkija Louisa Tarras-Wahlberg.

– Tietävätkö kaikki Göteborgin alueen opettajat vaikkapa sen, miltä Isiksen lippu näyttää? Onko poliisi tarpeeksi aktiivinen ruohonjuuritasolla kansalaisten parissa? Tietävätkö kaikki sosiaalipuolen virkailijat miten toimia, jos he epäilevät asiakkaansa radikalisoituneen? Näitä kysymyksiä Tarras-Wahlberg kehottaa pohtimaan lainsäädännön muuttamisen sijasta.

Suur-Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nord pysyy kannassaan ja painottaa haastattelunsa lopuksi:

– Jos terrori-iskut jatkuvat Euroopassa tulemme todennäköisesti toimimaan Englannin tavoin. Emme voi asuttaa täällä ihmisiä, jotka osoittavat kiitollisuutta auttajalleen yrittämällä tuhota demokraattisen yhteiskunnan.

Epäillyt jihadistit, jotka ovat menettäneet kansalaisuutensa Iso-Britanniassa

2011-2015: 72 henkilöä
2016: 35
2017 (tammi-maaliskuu): 15
2017 (maaliskuu-heinäkuu): 30
Yhteensä: 152

Lähde: The Sunday Times