Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin sosiaalisen median tilillä jaettiin ilmeisesti epähuomiossa taustajoukkojen sisäisiä dokumentteja, jotka näyttävät kuinka 18-vuotiaan aktivistin kannanottoja käsikirjoitetaan. Dokumentit katosivat pian, mutta nopeimmat ehtivät saada ne talteen. Näin toimii vedätys.

Ruotsalaisen 18-vuotiaan ilmastoaktivisti Greta Thunbergin Twitter-tilille ilmestyi keskiviikkona hetkellisesti dokumentteja, jotka näyttävät, kuinka “Gretan” poliittisia kannanottoja käsikirjoitetaan valmiiksi hänen taustajoukoissaan.

Koulunsa 15-vuotiaana ilmastolakon vuoksi keskeyttänyt Thunberg on ottanut kantaa paitsi ilmastonmuutokseen, myös esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja viimeisimpänä maanviljelijöiden protestiliikkeeseen sekä maataloushyödykkeiden hintoihin Intiassa.

Thunbergin kannanotot ja näkemykset, joita maailman johtajat näyttävät kuuntelevan tarkalla korvalla, ovat herättäneet kysymyksiä siitä, ovatko ne hänen omiaan. Nyt näyttää siltä, että asiaan on ainakin osittain saatu vastaus.

Ilmeisesti vahingossa julkaistuista dokumenteista, jotka katosivat pian julkaisunsa jälkeen, käy ilmi kuinka Thunbergille käsikirjoitetaan twiittejä valmiiksi. Dokumenteissa Thunbergia kehotetaan esimerkiksi kannustamaan seuraajiaan mielenosoituksiin Intian suurlähetystöjen luona.

Thunbergilla on vajaat 5 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja yli 10 miljoonaa seurajaa kuvapalvelu Instagramissa.

Intian poliisi on ilmoittanut aloittaneensa Thunbergin taustadokumenttien kirjoittajista rikostutkinnan nimikkeellä “rikollinen salaliitto”. Jo satoja poliiseja on loukkaantunut Intian väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa.

Intian poliisin mukaan ainakin osa Thunbergin jakamista materiaaleista olisi peräisin Kanadassa toimivalta järjestöltä, jolla olisi yhteyksiä Pohjois-Intian sikhivähemmistön separatistiseen Khalistan-liikkeeseen.

“Greta” – tai kuka ikinä hänen twiittinsä sitten kirjoittaakaan – twiittasi tämän jälkeen edelleen tukevansa mielenosoittajia, jotka vastustavat Intian pääministeri Narendra Modin maatalouspolitiikkaa.

“Nämä ovat vain ehdotettuja julkaisuja…” – Näin Thunbergin taustatiimi toimii

Dokumenteista käy ilmi, kuinka Thunbergin taustajoukot kirjoittavat hänen twiittinsä valmiiksi häntä varten.

“Nämä ovat vain ehdotettuja julkaisuja, mutta voit twiitata myös omiasi”, dokumentissa kerrotaan.

Tässä esimerkiksi Thunbergille kirjoitettu twiitti:

@rihanna (Julkkis / Vaikutusvaltainen henkilö) Miksi emme puhu tästä?” sanoo yksi viesti, johon on kirjoitettu Intian mielenosoituksiin liittyvät hashtagit #FarmersProtest, #StandWithFarmers ja #TheWorldIsWatching ja liitetty uutislinkki CNN:n uutisjuttuun, joka käsittelee internet-yhteyksien katkaisemista Intian pääkaupungissa New Delhissä.

Muissa Thunbergille käsikirjoitetuissa viesteissä taas vedotaan YK:hon, koska Modin uudistusten kerrotaan vaikuttavan hyödykkeiden hintoihin Intiassa tavalla, joka olisi ihmisoikeusrikkomus. Osassa viesteistä vedotaan taas Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsoniin.

Greta-ilmiö – lapset edellä ja itse perässä

Skeptisemmät kommentoijat ovat jo pidempään epäilleet, että 16-vuotiaana ilmastokampanjointinsa aloittanutta Thunbergia käytetään kyynisen politiikan välikappaleena.

Näitä epäilyjä on vain toistaiseksi ollut hankala todistaa.

Lasten käyttämistä ilmastopolitiikan työvälineinä tai esimerkiksi koululaitoksen käyttämistä ilmastonmuutokseen liittyvään aivopesuun ei ole nähty niin sanotusti paremmissa ja tiedostavissa piireissä ongelmallisena.

Thunberg ei toistaiseksi ole kommentoinut poistettuja dokumentteja. Toistaiseksi ei myöskään tiedetä, kuinka pitkään Thunbergin kampanjaviestien käsikirjoittaminen on mahdollisesti jatkunut.

Thunbergin paljastuksesta kirjoittaa muun muassa Breaking911-sivusto.

https://twitter.com/Breaking911/status/1357070177620414468


SUOMEN UUTISET