Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentin jäsen Jussi Halla-aho osallistui kansainväliseen keskusteluun Katalonian itsenäistymisestä mielipidekirjoituksellaan Financial Timesissa. Halla-aho puolusti Katalonian itsenäisyyttä ja kansojen universaalia itsemääräämisoikeutta.

Halla-aho kommentoi FT:n toimitussihteeri Wolfgang Münchaun maanantaista kirjoitusta, jonka keskeiset argumentit katalaanien itsenäistymistä vastaan liittyivät siihen, että Katalonia erotettaisiin EU:sta, eurosta ja Schengenistä.

Halla-ahon mielestä nämä argumentit ovat heikkoja, koska ne eivät olisi looginen seuraus Katalonian itsenäisyydestä vaan itsenäisyyden vastustajien rangaistus maalle, joka ei olisi tehnyt muuta väärää kuin itsenäistynyt.

Itsemääräämisoikeus on universaali oikeus

Periaatteellisempi kysymys koski kuitenkin sitä, onko isommasta valtiosta irtautumaan pyrkivällä maalla ylipäätään oikeutta itsenäistyä, jos valtion perustuslaki ei sitä salli. Halla-aho viittasi myös Suomen itsenäistymiseen Venäjästä, Yhdysvaltain itsenäistymiseen Britanniasta ja muihin vastaaviin tapahtumiin.

Halla-ahon mielestä kansallinen itsemääräämisoikeus universaalina oikeusperiaatteena ylittää yksittäisen valtion perustuslain, ja siksi on oikeudenmukaista julistautua yksipuolisesti itsenäiseksi, kunhan päätös tapahtuu demokraattisesti.

Sitä, että usein erkaantuvan maan itsenäisyys hyväksytään vasta brutaalin sodan jälkeen, Halla-aho piti valitettavana mutta historiallisen kokemusten valossa tyypillisenä periaatteena.

Suomen Uutiset