Sote-työryhmän ohjausrymän jäsen Hanna Mäntylä (ps.) vakuuttaa, että hallituksen ja opposition yhteinen sote-työryhmä ratkaisee sote-ratkaisun perustuslaillisuuteen liittyvät kipukohdat aikataulussa.

– Työryhmä on ollut tietoinen sote-ratkaisun perustuslaillisista kipukohdista ja ryhmällä on yhteinen tahtotila siitä, että ratkaisu löytyy. Työssä on edetty. Työryhmän työ on hyvin aikataulussa: esitys aiotaan jättää eduskunnalle marraskuun loppuun mennessä, Mäntylä kertoo.

Mäntylä on perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja ja on erikoistunut sosiaali- ja terveysasioihin.

Itsehallinto pohjautuu
perustuslakiin

Julkisuudessa on arvioitu, että sote-alueen rahoitus voisi sotia kunnallista itsehallintoa vastaan. Kuntien tehtävistä pitäisi päättää lailla. Esityksen mukaan sote-alueen rahoitus kulkisi suoraan sote-alueiden kautta. Perustuslain mukaan kunnilla on kunnallinen itsehallinto, joka käsittää myös rahoituksesta päättämisen.

Kuntaliiton mukaan ongelma on, että pienille kunnille jää niukasti sananvaltaa sote-alueen päätöksentekoon.

Siirtääkö maksatuskiista
ratkaisun vaalien yli?

Kuntaliitto ja kunnat ovat vaatineet uudistuksen rahoituksen valmistelua uuteen valmisteluun. Niiden mukaan sote-rahoituksen maksuperusteet muuttavat kuntien taloutta niin paljon, ettei aiottu rahoitusmalli käy päinsä. Kuntien sote-menot aiotaan jakaa asukasluvun perusteella kuntien ikärakenne ja sairastavuus huomioiden.

Jos aiottu maksutapa kaatuu, soten ratkaisu voisi siirtyä seuraavalle hallitukselle, kerrotaan Kuntaliiton uutiskirjeessä.

Veli-Pekka Leskelä