Perussuomalaisten kaupunginvaltuutetut Mari Rantanen ja Mika Raatikainen äänestivät Helsingin valtuustossa ilmastohätätilan julistamista vastaan. Raatikainen muistuttaa, että hätätila pitäisi julistaa vain silloin, kun käsillä on todellinen hätätilanne. Rantasen mukaan ilmastohätäily on täysin päätöntä.

Helsingin kaupunki on tänään perjantaina julistanut ilmastohätätilan, ja samalla Helsinki ilmoittaa haluavansa olla maailman johtavia kaupunkeja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Hätätilahanke perustuu kaupunginvaltuuston keskiviikkona hyväksymään kaupunginhallituksen esitykseen, jossa kehotetaan valmistelemaan ilmastohätätilajulistus. Aloitteen takana on vihreiden valtuutettu Leo Stranius.

Pormestari intoilee

Ilmastohätätila-aloite meni valtuustossa läpi äänin 68-9. Kaikki perussuomalaisten valtuutetut vastustivat esitystä.

Perussuomalaisten valtuutettu Mika Raatikainen sanoo, ettei hän lämpene hätätilajulistukselle.

– Hätätila pitäisi julistaa vain silloin, kun käsillä on todellinen hätätilanne. Tämä ilmastotilanne ei nyt sitä kuitenkaan ole, lähinnä tämä myllytys on pelkkää moraaliposeeraamista, Raatikainen hymähtää.

Hän epäilee, seuraako julistuksesta ylipäätään mitään konkreettisia toimia

– Pormestari Jan Vapaavuori on tosin kovasti intoillut, miten Helsinki tekee sitä ja tätä ja sitoutuu ties mihin. Ja kuten on nähty, toimivia ja uudenaikaisia hiilivoimaloita laitetaan kiinni.

Ylimitoitettuja toimia

Raatikainen katsoo, että hätätilan julistamisen tarkoituksena on lähinnä kosiskella tiedostavia nuoria äänestäjiä. Perussuomalainen valtuutettu myös muistuttaa, että ylimitoitettuja ilmastotoimia tehdään usein puuteellisen tiedon varassa.

– Vaikka en ole tiedemies, niin muutaman kirjan olen elämässäni silti lukenut ja näyttää siltä, että tieteelliset käsityksetkin muuttuvat ajan saatossa. Ihmisellä näyttää olevan kummallinen käsitys siitä, että ihminen pystyy vaikuttamaan maapalloon enemmän kuin tosiasiassa edes on mahdollista, Raatikainen toteaa.

Raatikainen kertoo samalla olevansa ehdolla Helsingin valtuustoon myös kevään 2021 kuntavaaleissa.

– Olen lupautunut olemaan mukana.

Kansaa lietsotaan hurmioon

Raatikaisen valtuustokollega Helsingissä, kansanedustaja Mari Rantanen sanoo pitävänsä ilmastohätää ”täysin päättömänä”. Rantanen arveleekin hankkeen tarkoituksena olevan lähinnä lietsoa kansaa hurmioon kuntavaalien alla.

– Ilmastohätätila julistettiin Helsingissä, joka on kaupunki Suomessa, jonka päästöt ovat promilleluokkaa maailmassa, Rantanen sanoo ja muistuttaa samalla, että Helsinki on jo nyt vähentänyt päästöjään 40 prosenttia.

– Ovatko perussuomalaiset ainoita, jotka pitävät tätä touhua täysin päättömänä? Rantanen kysyy Facebookissa.

SUOMEN UUTISET