Eduskunta aloitti eilen työviikon käsittelemällä punavihreän hallituksen esitystä jätelain muuttamisesta. Esityksessä kumotaan Sipilän hallituskaudella tehty muutos kunnallisen jätehuollon toimijan ulosmyyntirajan laskusta ja viedään jätelakia perussuomalaisten mielestä ideologisesti täysin väärään suuntaan siirtämällä jätehuollon järjestäminen kunnilta hyvinvointialueille.

– Lausuntopalautteen mukaan korkeampi ulosmyyntiraja ei edistä kilpailun tasapuolisuutta. Ylipäänsä julkisen sektorin ei tarvitse olla markkinoilla, joissa kilpailu toimii, tiivistää kansanedustaja Ari Koponen EK:n ja SKAL:n antamaa kriittistä palautetta.

Hankintoja tehdään ilman kilpailutusta

Täysistuntokeskustelussa nousivat esiin hyvinvointialueille muodostuneet in-house-yhtiöt. Nämä ovat tavallisesti julkisomisteisia osakeyhtiötä, joilta tehdyt hankinnat voidaan toteuttaa ilman hankintalain mukaista kilpailutusta.

Uudet hyvinvointialueet ovat toteuttaneet sote-palveluiden lisäksi esimerkiksi kiinteistönhuollon, palkkahallinnon, siivouspalveluiden, ruokahuollon ja ict-palveluiden suorahankinnat in-house-yhtiöiltä.

Lopettaa pienet ja paikalliset toimijat

Hallituksen jätelakia koskevassa esityksessä on suuri vaara, että myös jätekuljetukset aletaan hoitamaan sote-alueiden yhtiöhimmeleiden kautta, mikä tukahduttaa yksityiset yritykset.

– Päätöksenteko ilman kilpailutusta on julkisten varojen tuhlailua ja paikallisten yritysten ja elinvoiman lyttäämistä kuin märällä rätillä vasten kasvoja. Tämä punavihreä hallitus jatkaa kuljetusyrittäjien lyömistä, ja on selvää, että lakiesitys tulee tappamaan viimeisetkin pienet ja paikalliset toimijat, lopettaa Koponen.

Suomen Uutiset