Saksassa on viime aikoina keskusteltu turvapaikanhakijoiden käännyttämisen vaikeudesta. Käännytyksiä ovat haitanneet sekä muiden turvapaikanhakijoiden aggressiivinen käytös poliisia kohtaan että ihmisoikeusjuristien valitukset. Erityisen hankalaksi käännytettäväksi on osoittautunut saksalaiseen Ellwangenin vastaanottokeskukseen majoittunut togolaismies. Saksalaiset mediat ovat kertoneet hänen sitkeästä kamppailustaan.

Vapun alla poliisi meni noutamaan Italiaan käännytettäväksi määrättyä togolaismiestä Ellwangenin vastaanottokeskuksesta. Entisellä kasarmialueella sijaitsevaan vastaanottokeskukseen on sijoitettuna noin 500 pääosin afrikkalaista turvapaikanhakijaa.

Poliisit arvelivat, että pari poliisipartiota riittäisi yhden togolaisen hakemiseen. Toisin kävi.

Koska käännytettävän nouto suoritettiin keskellä yötä, poliisit arvelivat, että pari poliisipartiota riittäisi yhden togolaisen hakemiseen. Toisin kävi. Keskuksen asukkaat nousivat osoittamaan solidaarisuutta käännytettäväksi määrätylle toverilleen, ja yhtäkkiä poliiseja vastassa oli jopa 200 aggressiivista turvapaikanhakijaa. Bild-lehden mukaan afrikkalaiset piirittivät poliisit, kolhivat poliisiautoja ja esittivät poliiseille uhkavaatimuksen: jos poliisi ei ota käsirautoja pois kahden minuutin kuluessa, koko lauma hyökkää poliisien kimppuun.

Poliisit antoivat periksi ja vapauttivat togolaisen.

Toisella kerralla ratsiaan osallistui yli sata poliisia koirapartioiden kera.

Vahingosta viisastuneina poliisit menivät seuraavan kerran hakemaan togolaista isommalla porukalla. Muutamaa päivää myöhemmin toteutetussa hakuoperaatiossa poliisi tarkasti 292 henkilön paperit. Tarkastuksen aikana kymmenet vastaanottokeskuksen asukkaat yrittivät paeta muun muassa ikkunasta hyppäämällä. Loukkaantuneita oli yhteensä 12. Viittä asukasta epäillään huumausainerikoksista. Keskuksesta löytyi myös varastettua tavaraa.

Toisella kerralla ratsiaan osallistui yli sata poliisia koirapartioiden kera. Dublin-säädösten perusteella Italiaan käännytettäväksi määrätty togolainen Youssif, 23, saatiin tällä kertaa poliisin huostaan. Hänen asianajajansa on sitä mieltä, että kiinniotto oli laiton ja että Saksan tulee käsitellä Youssifin turvapaikkahakemus. Asianajajan mukaan turvapaikanhakijoiden olosuhteet Italiassa ovat niin huonot, että hänen asiakkaansa ihmisoikeudet olisivat vaarassa.

Vielä on siis pitkä matka siihen, että viranomaiset saisivat palautettua Youssifin Italiaan.

AfD: poliisien päälle käyvät turvapaikanhakijat on karkotettava

Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue on sitä mieltä, että kaikki poliisien päälle käyvät turvapaikanhakijat on karkotettava.

”Togolaisen lisäksi on karkotettava kaikki muutkin, jotka vastustivat poliisia”

– Oikeusvaltion auktoriteetin palauttamiseksi kiinni otetun togolaisen lisäksi on karkotettava kaikki muutkin, jotka vastustivat poliisia, sanoo AfD:n liitopäiväryhmän puheenjohtaja Alice Weidel.

– Joka hyökkää valtion ja sen edustajien kimppuun menettää vierasoikeutensa, sanoo Weidel Junge Freiheit-lehdelle.

Käännytysten vastustamisesta on tullut bisnestä

Hallituspuolue CSU:n liittopäiväryhmän puheenjohtaja Alexander Dobrindt on todennut, että käännytysten ja karkotusten estämisestä on kehittynyt uudenlainen bisnes, jossa asianajajat tehtailevat yhä uusia valituksia toimenpiteen estämiseksi, Spiegel-lehti kertoo.

Dobrindtin mukaan kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille annetaan liikaakin oikeusapua. Juridinen kikkailu käännytysten estämiseksi vaarantaa jo yhteiskuntarauhan.

”Ne, jotka yrittävät valitusten avulla estää rikollisten karkottamisen, eivät toimi turvapaikkaoikeuden puolesta vaan yhteiskuntarauhaa vastaan”

– Ne, jotka yrittävät valitusten avulla estää rikollisten karkottamisen, eivät toimi turvapaikkaoikeuden puolesta vaan yhteiskuntarauhaa vastaan, Dobrindt sanoo.

Käännytysten toteuttamisen vaikeuteen liittyen Saksassa on myös vaadittu kehitysavun leikkaamista tai jopa lopettamista niiltä mailta, jotka kieltäytyvät ottamasta vastaan käännytettäviä tai karkotettavia kansalaisiaan. Suomen Uutiset kertoi tästä aiemmin.

SUOMEN UUTISET