Perussuomalaisten kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila haluaa väliaikaisesti poistaa pulassa olevilta yrittäjiltä Finnveran takauksesta perimän järjestelypalkkion.

– Yrittäjä hakee pankilta lainaa kriisistä selviämiseen ja maksaa siitä hyvästä valtio-omisteiselle Finnveralle satojen eurojen summan järjestelypalkkiona. Normaalissa lainatakauksessa tämä olisi ymmärrettävää, mutta jos tarkoitus on käyttää lisärahaa yritysten auttamiseen, on järjestelypalkkion vaatiminen tässä tilanteessa täysin perusteetonta, Vilhelm Junnila katsoo.

Junnila on jättänyt asiasta ministerille kirjallisen kysymyksen. Kriisin aikana Finnveralla on käytössään alkutakaus, pk-takaus ja Finnvera-takaus. Yrittäjä neuvottelee pankin kanssa lainahakemuksen ja pankki hakee takauksen Finnveralta. Yrittäjä saa rahansa pankeilta, eikä suoraan Finnveralta.

Liikehuoneistot tyhjillään

Junnila on tehnyt myös toisen kirjallisen kysymyksen, jossa hän kiinnittää huomiota liikehuoneistojen vuokrasopimuksiin.

– Täysimääräisen vuokran maksaminen kolmen kuukauden irtisanomisajalla nykyisessä tilanteessa, jossa monen yrittäjän liikevaihto on käytännössä lakannut, aiheuttaa tarpeettomia kuluja ja voi johtaa lomautuksiin, jotka muuten voitaisiin välttää ja jopa koko liiketoiminnan lakkauttamiseen. Asialla on merkitystä erityisesti ketjuliikkeille ja yrityksille, jotka voisivat väliaikaisesti siirtää toimintansa etämyyntiin.

– Olisi kohtuullista, että liikehuoneistojen ja muiden tilojen vuokrasopimusten irtisanomisaika olisi poikkeusolojen ajaksi mahdollista pudottaa lain sallimaan yhteen kuukauteen, Junnila toteaa.

Koronaviruksen aiheuttama pandemia on luonut maailmalla poikkeusolot, joihin harvalla toimialalla on voinut varautua etukäteen.

SUOMEN UUTISET