Kaksikymmentäyksi kansanedustajaa ilmoitti jättävänsä perussuomalaisten eduskuntaryhmän. He perustavat Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän. He ilmoittivat asian kirjallisesti tiistaina kello 13 alkaneessa eduskuntaryhmän kokouksessa.

Perussuomalaisten vaaleissa valittu eduskuntaryhmä on hajonnut kahteen osaan. Kahdenkymmenen edustajan ryhmä ilmoitti erostaan tiistaina iltapäivällä juuri ennen eduskuntaryhmän yhteistä ryhmäkokousta, jossa puheenjohtaja Jussi Halla-ahon piti kertoa tilanteesta ryhmälle. Myöhemmin myös Arja Juvonen ilmoitti lähdöstään.

Ryhmä jätti eduskuntaryhmälle eronpyynnön ja poistui paikalta.

Ryhmästä erkanevat kansanedustajat ovat:

Martti Mölsä
Reijo Hongisto
Ari Jalonen
Vesa-Matti Saarakkala
Anne Louhelainen
Timo Soini
Maria Lohela
Lea Mäkipää
Kari Kulmala
Tiina Elovaara
Hanna Mäntylä
Pirkko Mattila
Jussi Niinistö
Kimmo Kivelä
Kaj Turunen
Ritva Elomaa
Pentti Oinonen
Jari Lindström
Sampo Terho
Simon Elo
Arja Juvonen

Simon Elo kertoi eronneen ryhmän ratkaisusta näin: 20 perussuomalaisten kansanedustajaa eroavat perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perustavat oman eduskuntaryhmänsä. Aluksi sen nimeksi tulee Uusi vaihtoehto.

Elo toimii ryhmän puheenjohtajana. Varapuheenjohtajina toimivat Tiina Elovaara, Ari Jalonen ja Ritva ”Kike” Elomaa.

Valmiit jatkamaan hallituksessa

– Olemme valmiit jatkamaan seuraavana hallitusryhmänä samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla, Elo sanoi.

– Tämä päätös on todennäköisesti poliittinen itsemurha. Teemme sen silti selkein mielin. Teemme sen isänmaan vuoksi. Omatuntoni on puhdas, Elo sanoi.

– Minulla on kaksivuotias poika. Haluan katsoa häntä silmiin myös jatkossa. Teimme päätöksen, jonka kanssa voi elää, Elo jatkoi.

Hän sanoi haluavansa jatkaa sellaisten asioiden hoitamista, joihin kansa on hänet ja muut ryhmäläiset valinnut. Kun entinen puolue ei siihen pystynyt, jatkamme uudelta pohjalta, Elo puntaroi.