Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi vastustaa jyrkästi EU:n kaavailemaa uutta sosiaalista ilmastorahastoa, jossa suomalaiset joutuisivat jälleen kerran maksamaan muiden EU-maiden laskuja omiensa lisäksi.

Kesäkuussa hallituspuolueiden ja kokoomuksen äänin hyväksytyn EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketin piti olla ainutkertainen. Siitä Suomi maksaa 6,6 miljardia euroa ja saa enintään 2,7 miljardia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi kokee, että lupaukset kertaluonteisuudesta ollaan kuitenkin törkeästi pettämässä. Nyt komissio ehdottaa jo uutta pakettia, jolla on kaunis nimi: sosiaalinen ilmastorahasto. Siinä Suomen maksuosuus on laskelmien mukaan 840 miljoonaa euroa.

Suomi maksaa, muut saavat

Uudesta rahastosta on tarkoitus korvata vähävaraisille liikenteen ja asumisen kustannusten nousu, joka johtuu siitä, että EU on päättänyt laajentaa päästökaupan liikenteeseen ja rakennusten lämmittämiseen.

– Vähävaraiset joutuvat ahtaalle. Jotta kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ei saa aikaan kapinointia, EU alkaa jakaa sosiaalitukea. Kun liikenteen ja asumisen kustannusten nousu on pysyvä, tuskin rahastokaan voi olla tilapäinen, Kankaanniemi huomauttaa.

– Suomen vähävaraiset eivät kuitenkaan saa tätä EU-tukea, sillä meillä on asumis- ja toimeentulotuki. Muun muassa Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa ei vastaavia tukia ole. Niiden vähävaraisille EU aikoo suoraan korvata energian hinnan nousun. Suomi maksaa, muut saavat! Kankaanniemi päivittelee.

Perussuomalaiset vastustaa jyrkästi

Päästökaupan laajennus ja sosiaalinen ilmastorahasto on kytketty yhteen. Jotta rajut päästöleikkaukset toteutuvat, päästökauppaa on laajennettava. Sanna Marinin hallitus, joka on sitoutunut EU:takin tiukempaan ilmastopolitiikkaan, on selkä seinää vasten. Se joutuu ratkaisemaan, luopuuko ilmastotavoitteestaan vai sitoutuuko maksamaan taas muiden maiden laskuja omiensa lisäksi.

Kokoomus on Kankaanniemen mukaan antanut avoimen valtakirjan maailman kunnianhimoisimmalle ilmastopolitiikalle.

– Eduskunta ratkaisee lopulta Suomen kannan. Uusi rahasto, joka vastoin EU:n perussopimusta laajentaa unionin toiminnan sosiaalipolitiikkaan, vaatii niin sanottujen omien varojen päätöksen muuttamisen. Siitä päättää eduskunta. Tähän me perussuomalaiset emme missään tapauksessa suostu, Kankaanniemi jyrähtää.

Suomen Uutiset