Kansanedustaja Ano Turtiaisen julkaisukielto alkoi reilu viikko sitten, täysin yllättäen. Kansanedustaja arvioi, että kysymys on todennäköisesti kiusanteosta.

Facebook ilmoitti reilu viikko sitten Ano Turtiaiselle, että tämän profiili on asetettu julkaisukieltoon. Turtiainen ei tiedä, mistä kielto mahdollisesti johtuu.

– Facebookilta en ole saanut tietooni mitään syytä julkaisukieltoon. Eikä Facebook ole edes poistanut mitään aiempia julkaisujani. Olen joskus saanut muutaman huomautuksen palvelun ylläpitäjältä, kun olen julkaissut jotain hieman ”rajumpaa”, mutta julkaisukieltoa en ole ennen saanut.

– Käsitykseni mukaan Facebookilla on kuitenkin korkeampi kynnys kohdistaa toimenpiteitä käyttäjiin, jotka ovat samalla kansanedustajia. Epäilen kuitenkin, että nyt koronan aikaan on pantu ”iso vaihde päälle,” eli että meitä yritetään oikeasti hiljentää.

Säännöllisiä ilmiantajia

Turtiainen on kuullut, että samaan aikaan eli noin viikko sitten, useita muitakin profiileja on siirretty julkaisukieltoon. Kansanedustaja pitää todennäköisenä, että sosiaalisessa mediassa toimii useampia ryhmiä ja yksittäisiä tahoja, jotka säännöllisesti ja kiusantekomielessä tekevät ilmiantoja palvelun ylläpitäjälle.

– Sitä on ollut aina, omalta kohdaltani jo siitä saakka, kun olen tullut mukaan politiikkaan ja varsinkin kun olin enemmän mediajulkisuudessa eduskuntavaalikampanjani aikaan, Turtiainen sanoo.

Hän on ollut yhteydessä Facebookiin saadakseen lisätietoja – toistaiseksi huonolla menestyksellä.

– Ei sieltä tule vastauksia mihinkään.

Vaikeuttaa luottamustehtävien hoitamista

Profiilin poistaminen palvelun ylläpidon toimesta on ikävää kenelle tahansa. Turtiaisen kohdalla kyse on myös siitä, että luottamustehtävien hoitaminen on estynyt tai vähintään hidastunut. Turtiainen on mukana myös kuntapolitiikassa.

– Julkaisukielto lamaannuttaa täysin ryhmätyöskentelyn perussuomalaisten kansanedustajien kanssa. Meillä ei tällä hetkellä ole tavanomaisia ryhmäkokouksia, joten eduskuntaryhmä pitää keskenään yhteyttä messenger-viestiketjussa. Koska en voi julkaista, en voi osallistua keskusteluun millään tavalla.

– Valiokunnissa meillä on vielä omat viestiketjut, enkä voi osallistua niihinkään. Parhaiten minuun saa nyt yhteyden sähköpostilla tai tekstiviestillä. Minulle voi myös laittaa messenger-viestiä. Voin edelleen lukea viestit, mutta tällä hetkellä en voi vastata, Turtiainen kertoo.

Ei virallisia keskusteluja

Turtiainen täydentää Uuden Suomen kirjoituksessaan valiokuntakeskusteluasiaa. Hän toteaa, että Messenger-ryhmissä ei keskustella mitään virallista.

– ”Virallisinta” siellä on, kun keskustellaan kokouksien aikatauluista, päällekkäisyyksistä, ketä on paikalla ja onko varajäseniä käytettävissä tarpeen vaatiessa. Tätä varten jokaista valiokuntaa varten on eduskuntaryhmämme sisällä oma Messenger-ryhmä, sekä yksi pääryhmä, mistä tavoittaa jokaisen eduskuntaryhmän edustajan.

Virallinen keskustelu käydään muilla tavoin.


Muutos 8.2020 klo 14:48: Lisätty blogikommentti siitä, että Facebookissa ei käydä varsinaista valiokuntakeskustelua.

SUOMEN UUTISET