

LEHTIKUVA
Kesäkuun puoluegallup Ruotsissa: Demareiden koronakupla puhkesi – ruotsidemokraatit miesten ykkösvalinta
Hallitusvastuu koronakriisin aikana on nostanut sosialidemokraattien gallupkannatusta Ruotsissakin. Nyt demareiden suunta on jo laskeva, vaikka GP/Sifon luvut näyttävät puoluelle edelleen 30 prosentin kannatusta. Jos koronakuolemat maassa jatkuvat, hallituspuolueet ovat lähikuukausina vaikeuksissa.
Sosialidemokraattien kannatus on laskenut toukokuusta lähes kaksi prosenttiyksikköä, vaikka kaula kokoomukseen ja ruotsidemokraatteihin on edelleen 10 prosenttiyksikköä. Ruotsidemokraattien kannatus on nyt kuitenkin suurempi kuin edellisissä valtiopäivävaaleissa, maltillinen kokoomus on vaaleista himpun jälkijunassa.
Koronastrategia puhuttaa
Koronaan kuollaan Ruotsissa edelleen joukottain ja tautiin on menehtynyt jo yli 5 000 kansalaista. Keskustelu hallituksen valitsemasta koronastrategista käy kuumana ja turhautuminen alkaa näkyä äänestäjien valinnoissa.
– Hallituksen asema käy hankalaksi tulevina kuukausina, jos koronakuolemia on edelleen paljon, sanoo valtiotieteen professori Jonas Hinnfors Göteborgin yliopistosta.
– Kriitiikki hallituksen hitaita toimia vastaan kasvaa, vaikka puolueet olivat maan linjauksista aikanaan yhtä mieltä.
Vihreät putoaisivat valtiopäiviltä
Vaikka ympäristöpuolue vihreät paistattelee hallitusvastuussa, se ei näy nosteena puolueen suosiossa. Vihreiden kannatukseksi mitattiin kesäkuussa 3,5 prosenttia, eli puolue jäisi nyt alle valtiopävien äänikynnyksen.
Sifon tutkimuspäällikkö Toivo Sjörén analysoi tilannetta siten, että vihreät on kadottanut porvarilliset äänestäjänsä ja puolueen niukat kannattajat löytyvät enää vasemmistosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruotsin hallitus Jonas Hinnfors Toivo Sjörén Sifo Göteborgs Posten koronastrategia koronakriisi pandemia sosialidemokraatit koronavirus Maltillinen kokoomus Ympäristöpuolue vihreät Puoluekannatus Ruotsidemokraatit Valtiopäivät gallup
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraatit: ”Olemme osa modernia työväenliikettä”

Ruotsidemokraatit vaativat loppua löysäilylle: ”Ulkomaalaiset rikolliset ulos maasta tai säilöön”

Jimmie Åkesson: “Mieletöntä jaella miljardeja muiden maiden kansalaisille – hoidetaan omien asiat ensin”

Ruotsidemokraatit vakiinnuttanut asemansa maan suurimpana puolueena

“Ruotsi on täynnä “-lentolehtisten jakaminen oli liikaa – ruotsidemokraattien Åkesson otettiin kiinni Turkissa

Tasapuolisuus taustalla – ruotsidemokraatit ja kokoomus vaativat Ruotsin yleisradiota tiukempaan kontrolliin

Maltillinen kokoomus vonkaa ruotsidemokraatteja ja vaatii tukireformia: ”Työstä on aina jäätävä enemmän käteen kuin tuilla elämisestä”

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestön mahdoton tilanne: Johto demareita – jäsenet ruotsidemokraatteja

Maahanmuutto hiertää välejä Ruotsin hallituksessa – demarit mielistelevät kansaa, vihreät vaativat löyhempää turvapaikkapolitiikkaa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.