Suurten keskuspankkien kymmenen vuotta jatkunut yhtäjaksoinen talouselvytys on tuoreen talousennusteen mukaan johtamassa katastrofiin. Suomen hallituksen vakuuttelu julkisen talouden tasapainosta joutuisi todelliseen testiin romahduksessa.

Talouden riskien arviointi on käynyt vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Keskuspankkien elvytys tuhosi pääomamarkkinoiden kyvyn allokoida varoja tehokkaasti tuottaviin yrityksiin ja liikeideoihin.

Arvopaperimarkkinat ovat ylikuumenneet. Tällä haavaa on likimain mahdotonta löytää kuplatonta kohdetta.

Globaali velka lähti kiertoradalle

Tehottomien yritysten saamat alhaisen koron luotot pitävät niitä pinnalla. Se merkitsee tuottavuuden hidastumista ja globaalin velan kasvua.

Velkaa on maailmalla analyysiyhtiö GnS Economicsin mukaan jo mykistävät 244 000 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Heikon tuottavuuskehityksen, ripeästi kasvaneen velan ja tuloerojen yhdistelmä on yhtiön mukaan hyvin tuhoisa yhdistelmä.

– Keskuspankkien toimet ovat luoneet sekä hauraan että korkeasti velkaantuneen, taloudellisesti epätasa-arvoisen maailmantalouden, joka voi syöksyä sekä lamaan että yhteiskunnallisiin levottomuuksiin hyvin nopeasti, kun varallisuuseräkupla puhkeaa, ennusteessa todetaan.

Vanhentuneista rakenteista pidetään kiinni

GnS Economicsin mukaan talouden ja politiikan rakenteet ovat vanhentuneet. Talouden jatkuva keskuspankkielvytys on vain epätoivoinen keino ylläpitää näitä rakenteita.

Yhtiön mukaan on tulevassa kriisissä huolestuttavinta on, että talouskupla on likimain joka paikassa. Kuplien puhkeamisen historia osoittaa niiden olevan kivuliaita. Useat samanaikaiset kuplat moninkertaistavat kärsimystä.

– Edes yhteiskuntajärjestyksen hetkellistä romahdusta, anarkiaa, ei voida täysin sulkea pois. Tällaiset kaoottiset tilanteet eivät ole historiassa mitenkään poikkeuksellisia, ja vaikka niitä ei usein esiinnykään, ovat ne täysin mahdollisia myös nykyään, jopa länsimaissa. Ranskan keltaliivit ovat esimakua siitä, mitä voi olla tulossa, ennuste kuvaa.

Suomelle murheellinen ensi vuosi

Yhtiön ennusteessa on arveltu Yhdysvaltain keskuspankin laskevan ohjauskorkoaan tänä vuonna. Markkinoilla veikataan Fed Funds -futuureissa jopa kolmea koronlaskua tänä vuonna. Samoin ennusteeseen on sisällytetty Kiinan uusi velkaelvytyskierros. Tällöin talouskriisi alkaisi vuonna 2020.

Mikäli nämä tapahtumat jäävät toteutumatta, painuu Suomen talous taantumaan jo tämän vuoden lopussa. Kriisi voimistuisi ensi vuonna niin, että Suomen bruttokansantuote pakittaisi 2020 peräti 10,9 prosenttia. Tänä vuonna bruttokansantuotteemme kasvaisi vaivaiset 0,3 prosenttia.

Yhdysvaltain ja Kiinan elvytykset vain lykkäisivät tätä romahdusta muutamalla vuosineljänneksellä.

Suomen uunituore hallitus on vakuuttanut, että julkisen talouden tasapaino säilyy vaalikauden lopussa. GnS Economicsin ennusteen mukainen romahdus merkitsee sitä, että tasapainolupausta ja hallitusohjelmaa on hyvin haastavaa noudattaa yhtäaikaisesti.

Henri Alakylä