

Kai Mykkänen ja Petteri Orpo ajelevat kaksilla rattailla. / LEHTIKUVA
Kokoomus esitti ensin satojen miljoonien sosiaaliturvan leikkaamista – muutama tunti myöhemmin halusi tarjota toimeentulotukea laittomasti maassa oleville
Kokoomuksen linja ailahtelee ja poukkoilee eduskuntavaalien alla. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnan äänestyksissä linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.
SAK:n perjantaina aamulla järjestämässä eduskuntavaalipaneelissa kokoomusta edustanut Kai Mykkänen paalutti kokoomuksen leikkauspolitiikkaa ilmoittamalla, että kokoomus leikkaisi esimerkiksi sosiaaliturvasta.
Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mykkäsen mukaan kokoomus leikkaisi valtion menoja yhteensä neljällä miljardilla vaalikaudessa. Mykkäsen puheiden mukaan sosiaaliturvassa olisi jopa satoja miljoonia leikkausvaraa.
Kevyttä puhetta
Mykkäsen puheet osoittautuivat kevyeksi, sillä perjantaina – muutamaa tuntia myöhemmin – eduskunta äänesti toimeentulotukea koskevasta hallituksen esityksestä, jonka mukaisesti toimeentulotukea maksettaisiin myös laittomasti maassa oleville.
Jo valiokuntakäsittelyssä perussuomalaiset esitti vastalauseessa esitykseen, että toimeentulotuki kuuluu vain laillisesti Suomessa oleskeleville henkilöille.
Perussuomalaiset katsoo, että toimeentulotuen maksaminen laittomasti maassa oleskeleville yhdistettynä hallituksen pyrkimyksiin laajentaa laittomasti maassa oleskeleville tarjottavia terveyspalveluita kiireettömiin palveluihin edistää merkittävästi mahdollisuuksia ulkomaalaislain rikkomiseen sekä toimii kannusteena sosiaaliturvan ja terveyspalveluiden helpon saatavuuden motivoimaan laittomaan maahantuloon.
Kokoomus sumutti äänestäjiä
Valiokunnassa annettuun perussuomalaisten ryhmän vastalauseeseen lähti mukaan myös kokoomuksen edustajia. Kokoomuksen linja kuitenkin muuttui päätöksenteon hetkellä. Vastalauseen mukaisesti – siis hallituksen esitystä vastaan – eduskunnassa äänesti lopulta vain neljä kokoomuksen kansanedustajaa. Peräti 18 kokoomuksen edustajaa äänesti hallituksen esityksen puolesta, eli sen puolesta, että jatkossa myös laittomasti maassa oleskelevat kuuluvat veronmaksajien kustantaman toimeentulotuen piiriin.
Mykkäsen puheet näyttäytyvätkin äänestäjien sumutuksena ja osoituksena kaksilla rattailla ajelemisesta. Kokoomuksen äänestyslinja osoittaa myös kokoomuksen olevan valmis edistämään haitallisen maahanmuuton vetovoimatekijöitä.
Kokoomuksen pelin politiikasta kertoo sekin, että eduskunnan asiakirjojen mukaan kokoomuksen ryhmästä äänestyshetkellä olisi ollut poissa 14 edustajaa, heidän joukossaan kolmikko Heikki Autto, Sari Multala ja Atte Kaleva. Asiakirjaan on merkitty kellonaika 13.27. Tosiasiassa kaikki kolme kokoomusedustajaa olivat salissa äänestyksen aikaan paikalla, sillä he äänestivät minuuttia aikaisemmin, kello 13.26 hallituksen rikoslain muutosesitystä koskevasta esityksestä.
Pakka sekaisin jo edellisenä päivänä
Kokoomuksen ailahteleva linja on oireilua kokoomuksen kahtiajakautumisesta sekä puolueen eduskuntaryhmässä että äänestäjissä. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla, koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnassa linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.
Kokoomusleirin sekoilu näkyi myös äänestystä edeltävänä päivänä torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Mykkänen käytännössä veti maton puheenjohtaja Petteri Orpon alta. Tuolloin Orpo vakuutti salissa, että kokoomus olisi lähdössä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen katuväkivallasta, katujengeistä ja muista aiheeseen liittyvistä turvallisuusongelmista.
Orpon puheenvuoron jälkeen Mykkänen kuitenkin alkoi yllättäen pakittaa antaen ymmärtää, ettei kokoomus ehkä olekaan mukana välikysymyksessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valiokunta kahdet rattaat Sari Multala Heikki Autto katuväkivalta vetovoimatekijät Atte Kaleva haittamaahanmuutto Terveyspalvelut laittomasti maassa olevat Kai Mykkäsen Toimeentulotuki Petteri Orpo leikkaukset Sosiaaliturva perussuomalaiset Välikysymys Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset eivät maksaisi toimeentulotukea laittomasti maassa oleskeleville – kokoomus kannatti valiokunnassa, mutta ei salissa

Perussuomalaiset tyrmää hallituksen esityksen laittomasti maassa olevien terveyspalveluista – ”Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto”

Perussuomalaisilta ankarat moitteet hallitukselle: “Tähän tilanteeseen tuotte laittomasti maassa olevien terveydenhuollon laajennuksen”

Katuväkivalta ja jengirikollisuus pitkälti seurausta maahanmuutosta – perussuomalaiset esittää listan toimia ilmiön kitkemiseksi: ”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulos maasta”

Hallintovaliokunnan perussuomalaiset: ”Uusi houkutustekijä ihmiskaupalle”

Väestönlaskennalla selvyys Ruotsissa asuvista – laittomasti maassa oleskelevat kaivetaan esiin kotikäynneillä

Jimmie Åkesson haluaa samat säännöt kaikille: Ruotsissa asuminen ei kuulu ihmisoikeuksiin

Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen

Sisäministeriö antaa harhaanjohtavia laskelmia Välimeren valtioista siirrettävien turvapaikanhakijoiden kustannuksista
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.