Ylen Ykkösaamussa vieraillut Suomen entinen pääministeri, nykyinen EU:n komissaari Jyrki Katainen perusteli EU:n integraation syventämistä kansalaisten vaatimuksilla. Hän löylytti nationalisteja ja populisteja rajusti rinnastamalla nämä Brysselin terrori-iskujen tehneisiin ”kotibelgialaisiin”.

Jyrki Katainen totesi, että sekä terroristit että nationalistit horjuttavat eurooppalaisia arvoja.

– Pistää miettimään, että mistä tämä kumpuaa, varsinkin kun tiedetään, että iskujen tekijät ovat kotibelgialaisia, Katainen sanoi.

Belgialaiset odottavat jo, milloin seuraava isku tapahtuu ja missä, komissaari kertoi. Katainen muistutti, että belgialaiset ovat jo sopeutuneet ja elämän pitää jatkua.

Katainen ei suhtautunut yhtäläisellä tyyneydellä toiseen ryhmään, jonka hän kokee horjuttavan eurooppalaisia arvoja.

– Terroristit ovat yksi taho, joka horjuttaa eurooppalaisia arvoja – mutta täytyy kyllä sanoa, että meillä on ihan kotimaisiakin tai eurooppalaisiakin ilmiöitä, jotka horjuttavat avoimuutta, vapautta, ihmisarvon jakamattomuuden periaatetta ja vastuullisuuden periaatetta.

Hän nosti kepinnokkaan populistit ja nationalistit ja kertoi välittävänsä EU:ssa viestiä siitä, ettei näiden kanssa tule toimia yhdessä.

– Yritän välittää eri puolilla viestiä, että vastuullisten poliittisten voimien ei kannata lähteä flirttailemaan populististen tai nationalistien kanssa, koska siinä aina häviää, aina jää aina kakkoseksi, Katainen totesi.

Ex-pääministeri kertoi, että Irlannissa, Espanjassa ja Portugalissa on viime aikoina nähty merkkejä siitä, että ”vastuullisesti” toimineet taloutta sopeuttaneet puolueet eivät ole enää saaneet riittävästi kannatusta voidakseen muodostaa vaalien jälkeen enemmistöhallitusta. Hän arveli, että hänen hallituksensa oli koko Euroopan ensimmäinen, joka joutui tällaisen uuden tilanteen eteen.

– Poliittinen kenttä pirstaloituu. On vaikeampi saada enemmistöjä pienemmällä porukalla.

Kansalaiset integraation puolesta?

Katainen väitti lisäksi, että integraatiota vaatisivat Euroopan maiden kansalaiset.

– Kun katsoo, mitä yritykset, kansalaiset ja jäsenvaltiot vaativat komissiolta, se on lisää integraatiota. Meiltä vaaditaan lisää työtä integraation syvenemisen puolesta. Ja hyvä näin, Katainen arvioi.

EU-päättäjien koveneva retoriikka

Katainen ei ole ainoa EU-päättäjä, jolta on viime aikoina kuultu kärkkäitä kommentteja.

Euroopan parlamentin puhemies, Saksan sosiaalidemokraatteihin kuuluva Martin Schultz kutsui äskettäin oikeisto- ja vasemmistipopulisteja ”Euroopan vihollisiksi”. Hän varoitti EU:n hajoamisesta, sillä EU-maiden kansalaisten usko unionia kohtaan horjuu. Hän totesi populistien olevan vielä vähemmistönä, koska hiljainen enemmistö on tuudittautunut vielä siihen, että loppujen lopuksi EU suoriutuu kriiseistään.

Schultz kuitenkin katsoi Hollannin kansanäänestyksen tuloksen osoittavan, ettei tämän varaan voi enää laskea.

Matias Turkkila