Rauhallisempi kausi on päättymässä Yhdysvaltain Meksikon vastaisella rajalla. Laittomat siirtolaiset saattavat pian taas olla liikkeellä kororajoitusten loppumisen myötä. Rajaa turvaamaan lähetetään lisää sotilaita, mutta arvostelijoiden mielestä aivan liian vähän.

Yhdysvallat varautuu mahdolliseen laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden tulvaan ja lähettää 1 500 aktiivipalveluksessa olevaa sotilasta maan Meksikon vastaiselle rajalle.

Syynä varautumiseen on New York Timesin mukaan kuun puolivälissä tapahtuva Covid-rajoitusten purkaminen, jonka otaksutaan laukaisevan uuden siirtolaisaallon.

Presidentin päätöstä arvostellaan

Puolustusministeriön mukaan joukot ovat aseistettuja mutta vain itsepuolustusta varten. Niillä ei ole lainvalvontaan liittyviä tehtäviä. Operaation kesto on 90 päivää ja aktiivisotilaat täydentävät rajalle jo sijoitettua, 2 500 kansalliskaartin sotilaasta koostuvaa joukkoa.

Jo Donald Trumpin presidenttikaudella viranomaiset lähettivät 5 000 aktiivipalveluksessa olevaan sotilasta ja kansalliskaartin jäsentä turvaamaan rajanylityspaikkoja ja auttamaan rajamuurin rakentamisessa.

Teksasin republikaanikuvernööri Greg Abbot arvosteli sunnuntaina Fox-uutismediassa voimakkaasti presidentti Joe Bidenin päätöstä lisäjoukoista. Kuvernöörin mukaan sotilaita ei ole tarpeeksi ja nämä matkaavat rajalle lähinnä ”täyttämään lomakkeita”.

SUOMEN UUTISET