Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja sekä pääministeriehdokas Ulf Kristersson ilmoitti tänään, että hän haluaa muodostaa Ruotsiin vähemmistöhallituksen yhdessä kristillisdemokraattien kanssa. Uusi hallitus leikkaisi Kristerssonin mukaan maahanmuuton kustannuksia. Tämä taas on ruotsidemokraattien ehdoton edellytys hallituksen tukemiselle.

Ulf Kristerssonista tulee Ruotsin uusi pääministeri, jos yli puolet valtiopäivien edustajista tukee hänen esitystään keskiviikon äänestyksessä. Paineet äänestyksen alla ovat kovat: jos Kristerssonin vaihtoehto kaatuu, uudet vaalit ovat taas askeleen lähempänä. Ja ne ovat mielipidemittausten mukaan riski sekä kokoomukselle että sosiaalidemokraateille.

Porvariallianssi pulassa

Perinteiseen porvariallianssiin kuuluvat keskusta ja liberaalit ovat puhuneet itsensä pussiin jo ennen vaaleja. Ne lupasivat valitsijoilleen olla tekemättä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Ja ilman ruotsidemokraattien tukea porvarihallitusta on käytännössä mahdotonta muodostaa.

– Tämä on todella hankala tilanne keskustalle ja liberaaleille. He ovat hakanneet kallioon kielteisen kantansa ruotsidemokraatteihin, eivätkä tiedä miten siitä pääsisi irti. Molemmat puolueet lähtivät todella soitellen vaaleihin: Ne haluavat hinnalla millä hyvänsä estää ruotsidemokraattien vallan kasvun ja toisaalta estää demareiden Stefan Löfveniä jatkamasta pääministerinä, toteaa valtiotieteen professori Tommy Möller Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Jos valtiopäivät ei keskiviikkona hyväksy Kristerssonin hallitusesitystä, seurauksena on taas uusi kysymysmerkki Ruotsin parlamentarismin historiassa. Puhemies voi nimittää sosialidemokraattien Stefan Löfvenin toistamiseen hallituksen muodostajaksi tai sitten maa voi jopa ajautua uusiin vaaleihin poliittisen umpikijan ratkaisemiseksi, Ruotsidemokraateille se olisi hyvä uutinen, sillä tuoreimpien mittausten mukaan se on noussut maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi maltillisen kokoomuksen ohitse.

SUOMEN UUTISET