Kreikan hallitus on nostanut kassavaroja muun muassa julkisesta terveydenhuollosta ja Ateenan metroyhtiöltä, talouslehti Financial Times kirjoittaa. Kreikan hallituksen kassavarojen riittävyydestä liikkuu ristiriitaisia tietoja. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Kreikan varat riittäisivät huhtikuun 20. päivään saakka.

Kreikan hallitus on luvannut toimittaa uuden uudistamisohjelmansa ensi maanantaihin mennessä. Kreikka toivoo, että uusi lista vapauttaisi toisen tukiohjelman viimeisen maksuerän. Maksuerän suuruus on hieman yli 7 miljardia euroa.

Kreikka toivoo lisäksi saavansa 1,2 miljardin euron erän kreikkalaispankkien pääomittamiseen tarkoitettuja varoja. Kreikan mukaan hallitus on käyttänyt pankkien pääomittamiseen omia rahoja 1,2 miljardin euron edestä pääomitusrahaston sijaan.

Euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä päätti helmikuussa siirtää pääomitukseen tarkoitettujen varojen valvonnan takaisin Euroopan väliaikaiselle vakausrahastolle. Euroryhmä päätti kuitenkin keskiviikkona toisin. Varojen vapauttamiselle ei ole tarvetta, koska pääomitusrahastolle ei ole ollut käyttöä.

Satojen miljoonien euron nostoja

Kreikan hallitus on maaliskuun aikana nostanut 150 miljoonaa euroa maan julkisen terveydenhuoltoon tarkoitettuja varoja, maan terveysministeriön virkamiehet kertovat FT:lle. Tämän lisäksi maan hallitus on tällä viikolla aikeissa nostaa 50 miljoonaa euroa lisää.

Kaiken kaikkiaan hallitus on nostanut julkisyhteisöiltä noin 600 miljoonaa euroa. Julkisyhteisöistä mainitaan valtiollinen sähköyhtiö PPC, Ateenan metro, sekä Ateenan vesilaitos.

EU:n myöntämiä maataloustukia on niin ikään ohjattu valtion kassaan 300 miljoonan euron edestä. Näillä varoilla on maksettu virkamiesten palkkoja.

Eräiden asiantuntijoiden mielestä Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle erääntyvät tukirahaerät voivat olla vaarassa jäädä maksamatta ajallaan. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita luottohäiriötapahtumaa, mutta se estäisi jatkossa IMF:n tukirahaerien maksamista Kreikalle.

Henri Myllyniemi

Tagit