Eduskunnan lakivaliokunta esittää, että eduskunta päättää edellyttää tulevaa hallitusta kiristämään lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia.

Vaatimus sisältyy lausumana lakivaliokunnan tänään 7.3. valmistuneeseen mietintöön seksuaalirikosten rangaistusten koventamisesta (asiassa HE 212/2018 vp).

Vähimmäisrangaistusta nostettava

Törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistuksen nosto jäi vielä toteuttamatta.

– Se on pettymys, että törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön vähimmäisrangaistus ei nouse. Syynä on muiden puolueiden herääminen asiaan vasta vaalien alla. Seuraavan hallituksen tulee toteuttaa rangaistusten kovennukset heti vaalikauden alussa, perussuomalaisten lakivaliokunnan jäsen Ville Tavio vaatii.

Perussuomalaiset jättivät asiasta lakialoitteen jo vuonna 2015 ja aloite sai tuolloin eduskunnan enemmistön tuen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei kuitenkaan antanut asiasta hallituksen esitystä.

Moni heräsi vasta vaalien alla

Lakivaliokunta ei voinut nostaa eduskuntaryhmien sopimalla tavalla törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön vähimmäisrangaistusta kahteen vuoteen. Syynä oli, että perustuslakiasiantuntijat näkivät noston mahdollisesti perustuslain vastaisina.

Perustuslakivaliokunta ei enää ehtinyt käsitellä asiaa, koska sote- ja maakuntalainsäädännön käsittely on vienyt valiokunnan ajan. Näin ollen lainmuutosta ei voitu toteuttaa, koska sen perustuslainmukaisuudesta ei ollut varmuutta.

Perussuomalaiset näkevät pääasiallisena syynä aikatauluongelmiin sen, että Sipilän hallitus ei tehnyt asiasta esitystä aiemmin ja muutkin puolueet heräsivät tilanteeseen vasta vaalien alla sekä Oulun tapahtumien jälkeen.

Törkeän lapsenraiskauksen tekomuoto lakiin

Törkeän lapsenraiskauksen tekomuoto kuitenkin toteutuu. Rikoksesta tuomitaan jatkossa se, joka syyllistyy samalla teolla törkeään raiskaukseen ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

– Olen tyytyväinen siihen, että törkeän lapsenraiskauksen tekomuoto lisätään lakiin ja että sen vähimmäisrangaistukseksi tulee neljä vuotta. Tämä on askel oikeaan suuntaan, Tavio sanoo.

SUOMEN UUTISET