

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Lapsia jäänyt pois harrastuksista polttoaineiden hintojen takia – Mäenpää vaatii toimenpiteitä autoilun kustannusten hillitsemiseksi
Tiistaina eduskunnassa puhuttiin polttoaineista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää huomautti auton olevan erityisesti maaseudulla välttämätön paitsi töihin myös usein harrastuksiin kulkemista varten.
Lähetekeskustelussa oli aiheeseen liittyen kaksi lakialoitetta. Ensimmäisessä vaadittiin polttoaineveron kohtuullistamista ja kohtuullisen hintatason turvaamista. Toisessa taas esitettiin dieselin käyttövoimaveron poistamista ja dieselille biopolttoaineiden jakeluvelvoitetuen luomista.
– Tänä aamuna eräs valmentaja soitti minulle ja kertoi, että hän ei enää pysty käymään hoitamassa näitä valmennusjuttuja. Lapsia on jäänyt pois harrastuksesta sen takia, kun vanhemmilla ei ole rahaa polttoaineeseen, Juha Mäenpää kertoi.
Mäenpään mukaan autoilun kustannuksia pitääkin pyrkiä hillitsemään.
Dieselin verotus kinkkinen kysymys
Dieselin verotuksesta puhuttiin salissa paljon. Myös Mäenpää otti kantaa asiaan.
– Mielestäni dieselvero tuntuu erittäin epäoikeudenmukaiselta silloin, kun dieselin hinta on kalliimpi kuin bensan hinta. Viime kaudella itse ajattelin heti ensi töikseni tehdä lakialoitteen, että dieselvero pitää poistaa, Mäenpää taustoitti.
– Mutta kun tutustuin siihen aiheeseen oikein huolella, niin huomasin, että dieselissä on energiasisältöveroa 34 senttiä litrassa ja bensiinissä sitä on 54 senttiä litrassa. Ja on vielä niin, että dieselin energiasisältö on suurempi. Jos energiasisältövero olisi oikeassa suhteessa, niin silloin sen dieselin energiasisältövero olisi 60 senttiä per litra, Mäenpää selvensi.
Riskinä verotuksen nousu
Mäenpää ei uskaltanut tehdä ehdotusta dieselveron poistamiseksi, koska uskoi, että sen seurauksena polttoaineen litrahinta olisi noussut mittarilla huomattavasti.
– Silloin kun dieselvero on Suomeen luotu, niin silloin on se energiasisältövero tavallaan tiputettu alemmas, ja sillä on haluttu tukea ammattimaista liikennettä, paljon dieseliä käyttäviä linja-autoja ja kuorma-autoja, perussuomalainen kansanedustaja selitti.
Mäenpää on aiemmin avannut ongelmaa tarkemmin Eparin kolumnissa.
Perussuomalaisedustajan näkemykset saivat yllättävän tukijan, kun vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne otti puheenvuoron.
– Haluaisin kiittää edustaja Mäenpäätä ja Sheikki Laaksoa, jotka molemmat täällä ovat minusta hyvin avanneet tätä dieselin käyttövoimaveroproblematiikkaa vastuullisesti, Harjanne kiitteli.
Puhdasta energiaa ei ole
Polttoaineiden hintatason lisäksi energiapolitiikka yleisesti herätti keskustelua.
Salikeskustelun aikana koettiin hulvaton tilanne, kun edustaja Harjanteen puheen aikana edustaja Mäenpää kysyi, missä päästötöntä energiaa on.
– Sitä tulee ihan töpselistä, Harjanne totesi.
– Mitään puhdasta energiaa ei ole. Osa on puhtaampaa ja osa on vähän likaisempaa. Suomeen tuodaan tuulimyllyjä ja tuulivoimaloita maailman toiselta puolelta, louhitaan niihin materiaalit, mineraalit ja malmit sekä kaikki rakentamiseen tarvittava. Ei niistä mikään puhdasta energiaa tee, Mäenpää huomautti.
– Suomessa on ydinvoimaa ja tuulivoimaa, jotka mielletään puhtaiksi, mutta eivät ne mitään puhtaita ole. Ja sitten olen ihmetellyt, mihin menee raja siinä, mikä oikeasti on luonnolle vahingollisempaa. Onko se se, että me nostamme täällä uusiutuvaa turvetta ja poltamme sitä, vai se, kaivammeko me malmeja jossakin ulkomailla lapsityövoimalla ja raiskaamme luontoa louhimalla malmeja? Mäenpää kysyi lopuksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päästötön energia jakeluvelvoitetuki puhdas energia autoilun kustannukset energiasisältövero käyttövoimavero Sheikki Laakso Atte Harjanne polttoaineiden hinta polttoaineet Dieselvero diesel polttoainevero Biopolttoaineet Bensiini Juha Mäenpää Ydinvoima Maaseutu Tuulivoima Energiapolitiikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Isoveli pistää piuhat kiinni kansalaisten autoihin – kulutustiedot imuroidaan aina katsastuksen yhteydessä

Purra ei usko vuoden 2035 ilmastotavoitteen toteutumiseen: ”Ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä muista lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista”

Autoilijoita puolustava kansanliike vaatii polttoaineiden verotusta alas – kaksi kansalaisaloitetta luovutettiin tänään eduskunnalle

Purra: Tämä hallitus ajaa järkevää energiapolitiikkaa: – ”Kestävää talouden kannalta, turvaa ostovoiman, ei lisää arjen kustannuksia eikä heikennä teollisuuden kilpailukykyä”

Hallitusneuvotteluissa vaikeimmat sote-kysymykset on jo ratkottu

Talouselämä pelottelee jättilaskulla – maksajiksi kelpaavat polttomoottoriautolla ajavat suomalaiset

Ideologisen energiapolitiikan kylmät ajat – “Viherhumppa vastamelukuulokkeilla ei päästänyt läpi järjen ääntä”

Huoltovarmuuskeskus testasi turpeen varmuusvarastojen käyttöä – toimia turpeen huoltovarmuuden varmistamiseksi toivotaan

Mäenpää vaatii turpeen määrittelyä uusiutuvaksi luonnonvaraksi: “Turvetta muodostuu Suomessa huomattavasti enemmän kuin sitä vuosittain käytetään”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.