Suomalaisten ja kiinalaisten välisten aktiivisten yhteyksien ja vuoropuhelun merkitys nousivat erityisesti esille, kun eduskunnan puhemies Maria Lohela ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat eilen. Vilkkaan kauppavaihdon lisäksi kiinalaisten turistien määrä Suomeen on ollut vuosi vuodelta voimakkaassa kasvussa.

Myös parlamentaariset suhteet ovat tiiviit. Kiinan kansankongressin ja Suomen eduskunnan yhteydenpito huipentui viime syyskuussa Kiinan kansankongressin puhemiehen kautta aikain ensimmäiseen viralliseen vierailuun Suomen eduskuntaan.

– Haluamme eduskunnassa edelleen syventää ja monipuolistaa parlamentaarista yhteistyötämme katsomalla yhdessä kansankongressin kanssa, mikä meitä kumpaistakin hyödyttäisi ja kiinnostaisi. Henkilökohtaisesti olen itse halunnut korostaa ja vahvistaa nuorten kansanedustajien kansainvälisiä yhteyksiä, Lohela totesi.

Kahdenvälinen kauppa syventänyt suhteita

Presidentti Xi oli samaa mieltä parlamentaarisen yhteistyön merkityksestä viitaten viime vuosien aktiiviseen vierailuvaihtoon eri tasoilla ja nuorten parlamentaarikkojen kontaktien merkitykseen. Hän toivoi Suomen ja Kiinan yhteistyön muuttuvan entistäkin laaja-alaisemmaksi. Presidentti Xi mainitsi esimerkkinä suunnitelmat Kiinan kulttuurikeskuksen perustamisesta Suomeen ja aktiivisen ystävyyskaupunkitoiminnan sekä kutsui puhemies Lohelan vierailemaan Kiinassa.

Lohela totesi kahdenvälisen kaupan olleen merkittävä osa maiden välisten suhteiden syventymistä. Hän nosti esiin Suomen vahvuudet biotaloudessa ja ympäristöystävällisessä teknologiassa sekä toivoi yhteistyön syvenevän myös koulutuksessa, kulttuurissa ja urheilussa. Puhemies korosti myös kestävän kehityksen ja ympäristön merkitystä.

Vasta toinen Suomessa vieraillut Kiinan presidentti

Puhemies Lohelan ja presidentti Xin tapaamiseen osallistuivat myös kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Kalle Jokinen (kok.), Antti Lindtman (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Matti Semi (vas.), Antero Laukkanen (kd.) ja Joakim Strand (r.) eduskuntaryhmien edustajina sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.), suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Anne Louhelainen (ps.) ja Kiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok.)

Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Suomeen yhdessä puolisonsa rouva Peng Liyuanin kanssa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta 4.-6.4.2017. Xi tapasi vierailunsa aikana myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Xi Jinping on kautta aikojen toinen Kiinan presidentti, joka on vieraillut Suomessa. Suomesta hän jatkoi matkaansa Yhdysvaltoihin.

SUOMEN UUTISET