Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen kannattaa kansalaisaloitetta dieselautojen käyttövoimaveron poistosta.

– Kuten kansalaisaloitteessa on hyvin todettu, käyttövoimaveron perusteena oleva käyttökustannusten tasaus ei enää toteudu bensiini- ja dieselpolttoainetta käyttävien autojen välillä. Suomi on pitkien välimatkojen maa ja autoilu ylipäätään pitäisi tehdä halvemmaksi laskemalla autoiluun liittyviä veroja ja maksuja, Jukka Mäkynen linjaa.

Muutostyö muutamalla satasella

Mäkynen haluaa tuoda autoiluun liittyen esiin liian vähällä huomiolle jääneen E85-polttoaineen, jonka kotimaisuusaste on 85 prosenttia ja se on myös avainlipputuote.

– Diesel- ja bensiinipolttoaineen verotuksella on suora vaikutus kotimaiseen työllisyyteen. Yksi keino lisätä kotimaista työllisyyttä olisi polttoaineverotuksen alentamisen lisäksi hyödyntää kotimaista E85-bioetanolin käyttöä maamme autoissa. Se on ympäristöystävällinen ja sen käyttöönoton laajentaminen toisi lisää työpaikkoja Suomeen.

– Konkreettinen E85:sen edistämistoimi on vanhojen bensiini- ja dieselautojen eli käytännössä ennen 1.1.2007 käyttöönotettujen autojen muuntaminen E85-yhteensopivaksi. Tämä muutoshinta on muutaman satasen, Mäkynen sanoo.

Ilmastoteko ilman kurjistamista

E85:sen laajempi käyttöönotto edellyttää muun muassa sitä, että Suomen automarkkinoille saataisiin muutosautojen lisäksi myös uusia etanolilla toimivia autoja. EU-maista Ranska on päivittänyt lainsäädäntöään mahdollistamaan etanoliautoilun kasvua.

– Etanolin käytön yleistyminen vähentää fossiilisen raakaöljyn kaivamista maaperästä ja tätä kautta vähentää yksityisautoilun fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia.

– Uskon, että hallituspuolueista erityisesti vihreät on valmiina tukemaan tällaisia ympäristöystävällisiä hankkeita kuten E85-bioetanolia. Ilmastotalkoiden pitäisikin tuoda Suomeen lisää työpaikkoja, ei talouden kurjistamista erilaisilla veroilla ja maksuilla, Mäkynen painottaa.

Mäkynen toivoo, että hallitus ottaa kopin E85-bioetanolin mahdollisuuksista ja rupeaa selvittämään sen potentiaalia kotimaista työllisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä lisäävänä vaihtoehtona suomalaisille autoilijoille.

SUOMEN UUTISET