Amerikkalainen talouslehti ihmettelee Saksan maahanmuuttopolitiikan surullista tilaa. Vaikka Saksa on vuoden 2015 turvapaikkanhakija-aallosta alkaen saanut yli kolmen miljoonan ihmisen muuttovoiton, maata vaivaa sitkeä työvoimapula. Massamaahanmuutto ei ole siis tuonut riittävästi työntekijöitä. Sen sijaan sosiaaliturvan saajien ja rikollisten määrät ovat kasvaneet.

Tunnettu amerikkalainen talouslehti Wall Street Journal hämmästelee artikkelissaan Saksan tilannetta. Vuosien 2015 ja 2021 välillä Saksaan on muuttanut yli 11 miljoonaa ihmistä. Samaan aikaan maasta pois on muuttanut noin kahdeksan miljoonaa ihmistä, kertoo Saksan tilastokeskus.

Muuttovoitto ei ole tuonut työvoimaa

Saksan saama muuttovoitto on siis kolmisen miljoonaa ihmistä. Mutta monet tulijat näkyvät rikos- ja sosiaalitukitilastoissa sen sijaan, että heistä tulisi kipeästi kaivattua työvoimaa. Ja Saksan hallituksella ei ole pienintäkään aikomusta tehdä mitään epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikkansa korjaamiseksi, kommentoi Junge Freiheit -nettilehti.

Wall Street Journalin mukaan Saksan pääongelma on siinä, että suurimmalla osalla tulijoista ei ole riittävää koulutusta tai sopivaa työkokemusta. Heille on vaikea löytää paikkaa Saksan työmarkkinoilla, joilla vaaditaan pätevyystodistuksia ja osoitettua osaamista.

Kouluttamattomia tulijoita vaikea työllistää

Saksa ei myöskään ole onnistunut tulijoiden kouluttamisessa kovin hyvin. Niinpä tulijoiden on vaikea löytää töitä.

Osaltaan ongelma johtuu siitä, että humanitaarisen maahanmuuton osuus on niin suuri. Vain kymmenisen prosenttia maahanmuuttajista tulee Saksaan työn perässä, kun esimerkiksi Kanadan kohdalla työperäisten, koulutettujen tulijoiden osuus on kolmannes.

Tilanne ei parannu avoimien rajojen politiikalla

Wall Street Journal ei näe parannusta Saksan tilanteeseen. Sallivasta maahanmuuttopolitiikastaan tunnettu Saksa tullee jatkossakin ottamaan vastaan paljon turvapaikanhakijoita, joita se ei kykene työllistämään. Niinpä humanitaaristen maahanmuuttajien yliedustus rikos- ja sosiaaliturvatilastoissa tulee jatkossakin olemaan suuri.

Talouslehden mukaan Saksan työvoimapulan ratkaisemiseen tarvittaisiin noin 400 000 koulutettua maahanmuuttajaa joka vuosi. Nykyinen maahanmuuttopolitiikka ei kykene tätä tarvetta täyttämään laadullisesti.

Tulijoiden määrä sinänsä riittäisi, sillä vuoden 2015 jälkeinen muuttovoitto on ollut suunnilleen tuo vaadittu 400 000 maahanmuuttajaa vuodessa. Mutta humanitaarisista tulijoista ei ole ratkaisuksi työvoimapulaan, jos ja kun he eivät työllisty.

SUOMEN UUTISET