

PS ARKISTO
Meri: Päättäjien pitäisi viestittää, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista – ”Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä”
Kansanedustaja Leena Meri sanoo, että Suomessa pitäisi rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka tekee, eli rajat pidettäisiin toistaiseksi kiinni myös turvapaikanhakijoilta. -Pitäisi vaan todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. On myös syytä huomata, että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.
Hallitus kertoi eilen, että Suomessa valmistellaan valmiuslain käyttöönottoa koronaviruksen takia.
Valmiuslaki merkitsisi muun muassa lähiopetuksen keskeyttämistä kouluissa, julkisten kokoontumisten rajoittamista, useiden julkisten kokoontumistilojen sulkemista ja lisäksi vierailuja sairaaloissa ja useissa hoitoyksiköissä rajoitetaan merkittävästi.
Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri totesi eilen Ylen politiikkaradiossa, että valmiuslain käyttöönotto on hallitukselta oikea ratkaisu.
– Se on hyvä asia, kuten myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kiitteli, eli että nämä toimet otetaan käyttöön. Toki meillä oli kritiikkiä, että toimet kuten lomamatkojen rajoitukset, vierailukiellot laitoksiin ja vanhustenhuollon yksiköihin, niin ne olisi ollut aiheellista saada käyttöön jo aiemmin. En usko, että tästä tulee poliittista epäselvyyttä.
Valmiuslain käyttöönoton valmistelu kuuluu kaikille puolueille
Perussuomalaiset ovat esittäneet kritiikkiä hallituksen viivyttelystä ja tilannekuvasta. Meren mukaan valmiuslain käyttöönoton valmistelu on koko eduskunnan, kaikkien puolueiden yhteinen asia.
– Mitään estettä ei olisi ollut sille, että keskusteluihin olisi viikonlopun aikana otettu myös oppositiopuolueiden puheenjohtajia, koska silloin tilannekuva välittyy paremmin myös oppositioon. Tulevaisuutta ajatellen voitaisiin ajatella, ettei pidettäisi jatkossa niin tiukkaa hallitus-oppositio-asetelmaa, koska tässä yritetään ikään kuin talvisodan hengessä miettiä, miten saataisiin tilanne hyvin hallintaan.
Meri korostaa Suomen Uutisille, että koska koronaepidemia on koko yhteiskunnan kriisi, laajempi parlamentaarinen kokoonpano olisi ollut valmiuslain käyttöönoton valmistelussa paikallaan.
Hallituksen ohjeistuksen mukaan kaikkea ulkomaille matkustamista tulisi välttää. Meri toteaa, että tästäkin olisi ollut hyvä ilmoittaa jo aikaisemmin.
– Valtiovallan pelkät suositukset kasaavat painetta lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen suuntaan siten, että ne todennäköisemmin palauttavat rahat maksetuista matkoista, joita ihmiset eivät voi nyt käyttää.
THL suhtautunut koronavirukseen vähättelevästi
Hallitus on aiemmin nojautunut pitkälti ja yksinomaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin ja suosituksiin. THL on kuitenkin saanut kritiikkiä muuttuvista ja monelta osin epätarkoista lausunnoistaan.
Esimerkiksi vielä kuukausi sitten THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ilmoitti pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että Euroopassa vakituisesti asuvia kuolisi lähiaikoina koronavirukseen. Tällä hetkellä koronaan on kuollut jo yksistään Italiassa noin tuhat henkilöä. Myös Norja, Kreikka, Puola ja Itävalta ovat ilmoittaneet kuolonuhreista.
Myös Meri on ihmetellyt THL:n vähätteleviä lausuntoja.
– Paniikkia ei tarvitse lietsoa, mutta asiantuntijatason ihmisten täytyy olla tässä tilanteessa tehtäviensä tasalla. Olen kansalaisten keskusteluista havainnut, että jotkut ovat alkaneet suhtautua epäluuloisesti lääketieteelliseen asiantuntijapuoleen.
– Hallitus ilmoitti maanantaina toimenpiteistään koronaviruksen torjumiseksi sen jälkeen, kun hallitus oli kuullut myös THL:n ulkopuolisia asiantuntijatahoja. Kuultavien asiantuntijoiden piiriä siis laajennettiin ja sen seurauksena hallituksen tilannekuva kirkastui. Linja vaihtui muutamissa päivissä, sillä vielä edellisellä viikolla eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajille kerrottiin, että toimenpiteisiin ei ole tarvetta, Meri sanoo.
Sisäministeri Ohisalo olisi voinut linjata toisin
Sisäministeri Maria Ohisalo totesi eilen, että rajojen sulkemisesta ja rajoitustoimista huolimatta turvapaikanhaku jatkuu edelleen. Ohisalon linjaa on kritisoitu laajasti.
Meri sanoo, että turvapaikkamenettelyä poikkeusoloissa olisi perustellusti voitu tarkastella myös toisesta näkökulmasta.
– Suomea velvoittavat pakolaissopimukset ovat toki edelleen voimassa. Kuitenkin nyt ollaan poikkeusoloissa, ja sen perusteella voitaisiin katsoa, että Suomi ei voi olla kaikilta osin sitoutunut normaaliajan sopimuksiin eikä Suomi voi tällä hetkellä ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia. Euroopassa laajemminkin tehdään nyt sisärajatarkastuksia ja meidän täytyy nyt suojella omien kansalaisten turvallisuutta, Meri sanoo.
Hän muistuttaa myös sopimusoikeudellisesta Force Majeure -tilanteesta, joka viittaa siihen, että ylivoimaisen esteen tilanteessa sopimusvelvollisuutta ei ole mahdollista täyttää.
– Jos Suomi käännyttäisi turvapaikanhakijan rajalla, ei siitä tulisi muuta rangaistusta kuin se, että esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin voisi sitten myöhemmin katsoa, onko Suomi rikkonut sopimuksiaan. Käsittelyssä voitaisiin todeta, että Suomessa on ollut poikkeusolot, täällä on ollut epidemia päällä ja talous sakannut, joten ei ole mahdollisuutta auttaa.
Poikkeusolot hyväksytään, jos etuoikeuksia ei jaeta
Meri sanoo, että Suomessa olisi pitänyt rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka nyt tekee.
– Pitäisi todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. Kannattaa myös huomata että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.
Meri huomauttaa, että poikkeusoloista johtuvat, arkielämää rajoittavat toimenpiteet olisi kansalaisten keskuudessa merkittävästi helpompi hyväksyä, jos selvästi osoitetaan, että etuoikeuksia ei anneta kenellekään.
– Päättäjien pitäisi välittää sellainen viesti, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista.
– Tottakai jokainen tajuaa, että tässä tilanteessa ollaan talkoohommissa, jossa jokainen maa hoitaa oman lestinsä jotta selvitään kriisistä. Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä, Meri sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poikkeusolot matkustaminen valmiuslaki tartuntataudit koronavirus lainvalmistelu eduskuntaryhmät liikkuminen turvapaikkamenettely kansainväliset sopimukset THL suomalaiset Maria Ohisalo Rajavalvonta Leena Meri Suomi perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tynkkynen: Siirtolaismiehet saavat edelleen vapaamatkustaa Ruotsin ja Suomen välillä – ”Ei istu suomalaisten oikeustajuun”

Mäkelä kysyi hallituksen rajalinjauksesta – Ohisalo: ”Emme puhu tässä kohtaa valmiuslaista”

Halla-aho: Mitä nopeammin epidemia saadaan kuriin, sitä nopeammin päästään eroon myös poikkeustilasta

Perussuomalaiset ihmettelevät Ohisalon linjaa – Huhtasaari: ”Turvapaikanhakijat menevät kaiken muun edelle, vaikka olisimme konkurssissa”

Antikainen: Miksi sisäministeri Ohisalo asettaa turvapaikanhakijat kansanterveyden edelle?

Hamstraus siirtyi nettiin – verkkokauppa ja Posti tekevät tiliä

Aasiassa uusia tartuntoja – rajoitustoimet kiristyvät

Politico: Itävallan hiihtokeskuksesta koronavirus levisi pitkin Eurooppaa – ahneuden ja vastuuttomuuden seuraukset näkyvät maailmalla

Riikka Purra kertoi totuuden: Sairaaloissa kehotetaan jo säästämään koronan hoidossa tarvittavia välineitä ja pesemään kertakäyttösuojia – joutui massiivisen somehäirinnän kohteeksi
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.