Tarvitsemme kaikkien yhteistä ponnistusta, jotta tuottajien taloudellista ahdinkoa voidaan helpottaa. Tuottajien kulut ovat kasvaneet viidessätoista vuodessa 50 prosenttia, mutta tuottajahinnat vain 17 prosenttia. Suomalaiset ovat valmiita tukemaan tuottajia, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

– Heinäkuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että valtion pitää turvata palvelut koko Suomen asuttuna pitämiseksi. Lisäksi 66 prosenttia suomalaista kannattaa maataloustukien lisäämistä, koska satovahingot ovat heikentäneet maatalouden kannattavuutta. Suomalaiset ovat ilmaisseet tahtotilansa tässäkin asiassa.

Suomalainen maksaa, jos raha menee tuottajalle

Jopa 90 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan esimerkiksi maidosta enemmän, jos raha menisi suoraan tuottajan kukkaroon. Esimerkiksi leivän hinnasta vain kolme prosenttia menee viljelijälle, Meri muistuttaa.

– Maatalouden ahdinko johtuu mm. viime kesän kylmyydestä ja sateista sekä tämän kesän kuivuudesta. Tuottajilla ei ole riittäviä neuvotteluasemia, heitä viedään kuin pässiä narussa elintarviketeollisuuden ja kaupan välissä.

– Hallituksen kriisipaketin vaikutus maataloudelle jää vähäiseksi. Tämänkaltainen tekohengitys maataloustuottajien suuntaan, jota hallitus harrastaa, on kestämätöntä, Meri sanoo.

Kauppa suosimaan kotimaista tuotantoa

Perussuomalaisten mielestä tarvitaan selvä suunnanmuutos, jotta maataloustuottajien asema pystytään jatkossa turvaamaan.

– Ei voi olla niin, että vain lisäbudjeteilla tai budjettiriihen välityksellä annetaan heille jotakin. Kaikki pitää nyt saada talkoisiin mukaan ja lisäksi hallituksen pitää olla myös tiukkana EU-pöydissä ja pitää suomalaisen maatalouden puolia.

– Nyt tarvitaan yhteisiä talkoita. Esimerkiksi kauppa voisi ostaa suomalaisia maataloustuotteita ja pitää niitä paremmin esillä, jos haluaisi. Kyllähän Ruotsin Lidlkin on ilmoittanut suosivansa ruotsalaista lihaa tukeakseen maan omia lihantuottajia ankaran kuivuuden aiheuttamissa vaikeuksissa, Meri kertoo.

Ympäristö ja työntekijät kiittävät

Meri toteaa, että suomalainen ruoka perheen pöydässä on kansallisesti tärkeää omavaraisuudenkin näkökulmasta.

– Se on myös ympäristö- ja työllisyysteko, johon kannattaa satsata, jos haluamme, että suomalalaista maataloutta ylipäänsä on olemassa.