Veriset taistelut Syyrian hallituksen ja kapinallisten välillä uhkaavat taas syöstä miljoonat pakolaiset liikkeelle kohti Turkkia ja Eurooppaa. YK:n avustusrahat ovat Middle East Monitorin mukaan täysin riittämättömät katastrofin pysäyttämiseen. Venäjä osallistuu informaatiosotaan väittämällä, että lähes 2 miljoonaa syyrialaista on jo palannut koteihinsa.

Tilanne viimeisellä Syyrian kapinallisten hallitsemalla Idlibin alueella on yhä sekavampi, sillä Venäjä ilmoitti tulitauosta myöhään keskiviikkona. Tulitus ja taistelut ovat siitä huolimatta jatkuneet. Venäjän avustamat Syyrian hallituksen joukot ovat iskeneet jo runsaan kuukauden jatkuneessa operaatiossaan sotilaskohteiden lisäksi sairaaloihin ja kouluihin.

Miljoonat pakolaiset liikkeelle

– Jos sotatoimet tästä vielä yltyvät, voimme todellakin nähdä satojentuhansien ja jopa miljoonien ihmisten suuntaavan kohti Turkin rajaa, sanoo YK:n edustaja Middle East Monitorin mukaan.

– Hyökkäykset kohdistuvat siviiliväestöön ja kaupunkeihin. Tämän ei pitäisi ikinä tapahtua, jos toimittaisiin kansainvälisten sopimusten mukaisesti, diplomaatti jatkaa.

YK:n edustajan mukaan järjestön epäonnistunut tehtävä oli estää humanitaarisen katastrofin syntyminen alueella.

– Nyt painajaismainen näkymä on avautumassa juuri silmiemme edessä, hän kuvailee. YK on pyytänyt Syyrian apua varten 3,3 miljardin dollarin rahoitusta mutta saanut kasaan vain 500 miljoonaa.

Osa pakolaisista takaisin kotona

Venäjän ja Syyrian sodanjohto puolestaan ilmoittavat, että 1,8 miljoonaa syyrialaista on jo palannut koteihinsa taistelujen tauottua, Middle East Monitor raportoi. Kotiinpaluu tuli mahdolliseksi, kun ISIS tuhottiin ja sen pääkaupunki Raqqa vallattiin.

Turkin sisäministeriön mukaan 330 000 syyrialaista pakolaista on poistunut Turkista sen jälkeen, kun maan asevoimat aloitti operaationsa Syyrian pohjoisosissa. Sisäministeriön mukaan armeija on puhdistanut Syyrian aluetta terroristeista ja näin mahdollistanut turvallisen kotiinpaluun pakolaisille.

Suomen Uutiset