Ympäristöministeri Ville Niinistöstä (vihr.) on tehty jätetty viime viikon torstaina tutkintapyyntö Lohjan poliisiasemalle. Tutkintapyynnössä pyydetään poliisia selvittämään, syyllistyikö Niinistö rikoslain määrittelemään veropetokseen hänen kuljetettuaan vaimonsa nimiin Ruotsissa rekisteröityä autoa.

Tutkintapyynnön jättänyt Riikka Slunga-Poutsalo kommentoi tutkintapyyntöä blogissaan:

– Jos minä olen tulkinnut lainsäädäntöämme oikein, ajoneuvosta olisi pitänyt tehdä autoveroilmoitus ja maksaa verot. Autoverolain kuudennen luvun pykälä 31 toteaa, että väliaikaisesti maahantuotua ajoneuvoa ei saa myydä, vuokrata tai muutoin luovuttaa eikä antaa käytettäväksi Suomessa vakinaisesti asuvalle, ellei ajoneuvosta ole suoritettu autoveroa.

Slunga-Poutsalon jättämässä tutkintapyynnössä viitataan korkeimman oikeuden aikaisempaan päätökseen KKO:1977-II-68: ”Asuessaan pysyvästi ulkomailla syytetty oli tuonut maahan tilapäistä matkaansa varten henkilöauton, joka oli tuolloin väliaikaisesti tullivapaa. Jäätyään sittemmin pysyvästi asumaan Suomeen ja käyttäessään edelleen autoa sitä maasta viemättä tai tullattavaksi ilmoittamatta syytetyn katsottiin syyllistyneen veropetokseen, mutta ei salakuljetukseen.”

Slunga-Poutsalo työskentelee perussuomalaisten järjestösihteerinä. Hän toimii myös Lohjan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana.

Korjaus 18:12: Uutisessa kerrottiin aiemmin, että tutkintapyyntö oli jätetty Helsingin poliisilaitokselle. Kyse oli Lohjan poliisilaitoksesta.