Sitran viestintäjohtajan Veera Heinosen mukaan PS-Nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen kutsu peruttiin yhdenvertaisuusvaltuutetun annettua lausunnon, joka liittyi PS-Nuorten Twitter-tilillä julkaistuun päivitykseen.

Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto perui lyhyellä varoitusajalla perussuomalaisten nuorisojärjestön PS-Nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen osallistumisen Sitran toteuttamaan tapahtumaan, joka järjestetään ensi maanantaina.

Kyseessä on poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajille tarkoitettu paneelikeskustelu ja ohjelmakokonaisuus, joka järjestetään ensi maanantaina Helsingin keskustakirjasto Oodissa Onni oppia, ilo osata! –tapahtuman yhteydessä.

Sitra on Suomen eduskunnan alaisuudessa toimiva rahasto, joka perustettiin vuonna 1967 Suomen Pankin yhteyteen Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Sitra muun muassa toteuttaa erilaisia projekteja ja tapahtumia, joiden tarkoitus on edistää Suomen kehitystä, talouskasvua ja kansainvälistä kilpailukykyä.

Kutsu vedettiin takaisin toissapäivänä

Sitran asiantuntija Anna Välimaa pyysi jo huhtikuun lopussa Kinnusen PS-Nuorten edustajaksi tilaisuuteen. Kinnunen vahvisti kuukausi sitten, että hän pääsee osallistumaan.

– Toissapäivänä Sitran edustaja Anna Välimaa soitti minulle ja ilmoitti, että kutsu on peruttu, Kinnunen kertoo Suomen Uutisille.

Peruminen jäi viime tinkaan, sillä tapahtuma ja poliittisten nuorisojärjestöjen johtajien kohtaaminen on jo ensi maanantaina.

– Kun kyselin syytä peruuntumiseen, minulle sanottiin että en voi osallistua viimeaikaisten kirjoittelujeni perusteella. Kun kyselin mistä kirjoituksista on kyse, minulle sanottiin että taustalla ovat PS-Nuorten Twitter-tilillä julkaistut päivitykset. Sanoin, etteivät kyseessä ole minun kirjoitukseni, mutta ei se muuttanut tilannetta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ilmoitti jo toukokuussa haluavansa lakkauttaa PS- Nuorten valtiontuen järjestön some-tilillä julkaistun päivityksen seurauksena.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu älähti

OKM pyysi kannanottoa myös yhdenvertaisuusvaltuutetulta, joka antoi tällä viikolla lausunnon PS-Nuorten Twitter-tilillä julkaistuun päivitykseen liittyen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan PS-Nuorten toiminta olisi ollut ristiriidassa nuorisolain yhdenvertaisuuden edistämistavoitteen kanssa.

PS-Nuoret pitää OKM:n toimintatapoja häpeällisinä.

Toukokuussa PS-Nuorten johtaja Kinnunen arvosteli OKM:n toimintaa tiedotteessaan:

”Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo vuosia pyrkinyt eväämään yhdistyksen valtionapukelpoisuuden milloin milläkin perustein ja pyrkii jälleen tekemään niin. Tällä kertaa syynä on kohua aiheuttanut varapuheenjohtajan tekemä Twitter-julkaisu. Pidämme pyrkimystä erittäin löyhästi perusteltuna ja siten aiheettomana.

Ministeriö haluaa lakkauttaa yhdistyksen tuen siitä huolimatta, että on tiedossa, ettei kyseinen Twitter-päivitys ollut yhdistyksen tai sen hallituksen laatima kannanotto. Yhdistyksen kannanotot julkaistaan aina sen verkkosivuilla ja lähetetään medialle tiedotteena sähköpostitse. Kumpaakaan ei tässä ole tehty, mikä jo itsessään todistaa, ettei kyseessä ole kannanotto.”

Puheenvuoro-blogialustalla julkaisemassaan kirjoituksessa Kinnunen lisäksi katsoo, että yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto on jatkumoa OKM:n poliittisen mielipidevapauden rajoittamisyrityksille.

Kutsun lähettänyt Sitran asiantuntija vaikenee

Suomen Uutiset tavoitti perjantaina Sitran asiantuntijan Anna Välimaan, joka oli alunperin kutsunut Kinnusen PS-Nuorten edustajaksi keskusteluun. Välimaa ei halua kommentoida, mistä syystä Kinnusen osallistuminen peruttiin vain muutamia päiviä ennen tilaisuutta.

– Hän ei saa osallistua, Välimaa sanoo, muttei halua avata asiaa enempää.

– Soita viestintäjohtaja Veera Heinoselle, Välimaa neuvoo.

Suomen Uutisten tietojen mukaan vielä perjantaina Heinonen oli suunnitellut PS-Nuorten täyskieltoa tilaisuuteen, eli että kukaan järjestön jäsen ei pääsisi osallistumaan.

Perjantain aikana linjaa kuitenkin tiettävästi löysättiin, eli näillä näkymin Sitralle kelpaa osallistujaksi joku muu PS-nuorten edustaja kuin järjestön puheenjohtaja Kinnunen.

Tilanteen epäselvyyttä kuitenkin kuvaa se, ettei Kinnusella itselläänkään ollut perjantaina aamupäivällä tietoa, kuka häntä paikkaa tilaisuudessa.

– En ole saanut lisätietoa asiaan liittyen, Kinnunen sanoo.

Sitran viestintäjohtaja: Kun tilanne on auki…

Suomen Uutiset kysyi asiasta Sitran viestintäjohtaja Heinoselta.

Mihin perustuen Asseri Kinnusen osallistuminen on peruttu?

– Siihen liittyi se, että kutsun lähettämisen jälkeen OKM tiedotti selvittävänsä, onko PS-Nuorten toiminta sopusoinnussa nuorisojärjestöjen valtionavun maksamisen edellytyksien kanssa.

– OKM pyysi kannanottoa yhdenvertaisuusvaltuutetulta, joka sittemmin lausui, että toiminta on ristiriidassa nuorisolain yhdenvertaisuuden edistämistavoitteen kanssa. Katsoimme, että kun tilanne on auki, on parempi, ettei PS-Nuorten puheenjohtaja osallistu tilaisuuteen, Heinonen selittää.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun kannanotto liittyy Twitter-päivitykseen, jota Kinnunen ei ole itse kirjoittanut.

– Kun pohdimme, voiko hän osallistua, niin asiassa on huomioitu OKM:n linjaus ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kannanotto. Hän (Kinnunen) on kuitenkin PS-nuorten puheenjohtaja ja edustaa järjestöä.

– Hänellä on myös muutama oma henkilökohtainen kannanotto, jotka ovat edustaneet radikaalimpaa näkökulmaa, eli hän on kertonut että PS-Nuoret on radikaalimmalla linjalla kuin emopuolue, Heinonen sanoo.

SUOMEN UUTISET