Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioi EU:sta olevan hyötyä puolustuksen kannalta, vaikka se ei puolustusyhteisö olekaan. Hän arvioi asiaa keskiviikkona eurokonservatiivien kokouksessa Helsingin Pikkuparlamentissa.

– EU ei ole mikään puolustusyhteisö, mutta EU on kuitenkin turvallisuusyhteisö. Niinpä Lissabonin sopimuksen keskeisen avunannon klausuuleja sovelletaan suomalaiseen lainsäädäntöön. Se on tietenkin parempi kuin ei mitään.

Suomi on valmis auttamaan kriisimaata

– Suomi on poliittisesti liittoutunut maa EU:n kautta, mutta sotilaallisesti liittoutumaton maa. Mutta me olemme valmiit antamaan EU-maille apua kriisin keskellä ja edellytämme, että myös me saamme apua, jos joudumme kriisin keskelle. Mutta mitä se apu on, se on EU:n puitteissa jokaisen jäsenmaan itse arvioitavissa – mistään turvatakuista ei ole kysymys, Niinistö kertoi.

– Niinistön mukaan Yhdysvallat on yhä Suomelle tärkeä puolustuspoliittinen kumppani, mutta niin on Ruotsikin.

”Pakotteet pois, kun syy unohtuu”

Niinistöltä kysyttiin, koska Venäjän EU-pakotteet voidaan poistaa, kuten Suomestakin ovat jotkut haikailleet. Niinistö antoi tähän seuraavanlaisen vastauksen:

– Kun EU poisti Valko-Venäjältä pakotteet, sitä perusteltiin, että ”syy sanktioiden asettamiseen on unohtunut”… Kun Krimin valtaus on unohtunut, niin sitten varmaan voimme ne poistaa, Niinistö aprikoi.

Sitä hän ei ryhtynyt miettimään, mitä pitäisi tapahtua, että Krimi unohtuisi.

– En osaa sanoa. Ei pidä mennä asioiden edelle – mutta paljon pitää vielä vettä virrata Vantaassa ennen kuin sanktiot poistuvat, Niinistö totesi.

Veli-Pekka Leskelä