Tänä vuonna 25 000 turvapaikanhakijaan varautuva Norja aikoo muuttaa pakolaisille myönnetyt oleskeluluvat määräaikaisiksi. Esimerkiksi Syyriasta tulevat turvapaikanhakijat voivat saada viiden vuoden oleskeluluvan, joka perutaan, kun olot lähtömaassa rauhoittuvat.

– Kun Syyrian sota loppuu ja Irakin olosuhteet rauhoittuvat, pakolaiset palautetaan kotimaihinsa, oikeusministeriön valtiosihteeri Joran Kallemyr kertoo The Local -uutissivustolle.

Myös perhe palautetaan

Palautus koskee myös turvapaikan saaneen perhettä.

– Jos perhe on saapunut Norjaan perheenyhdistämisen kautta ja turvapaikan saanut henkilö ei saa jäädä enää Norjaan, koko perhe palautetaan.

Toisin kuin naapurimaa Ruotsi, Norja ei enää lennätä turvapaikan saaneiden henkilöiden perheitä maahan valtion kustannuksella.

– Kansainvälisen lain mukaan emme voi estää perheenyhdistämistä, mutta meillä ei ole myöskään velvollisuutta järjestää turvapaikan saaneen henkilön perhettä Norjaan, Kallemyr painottaa.

Ruotsissa ja Saksassa
jo määräaikaisia oleskelulupia

Myös Ruotsi ja Saksa ovat ottaneet käyttöön määräaikaiset oleskeluluvat, joita myönnetään syyrialaisille turvapaikanhakijoille kolmeksi vuodeksi.

Norjan parlamentti käsittelee hallituksen esityksen vielä tämän vuoden puolella.

SUOMEN UUTISET